
Klikkaa alta lukeaksesi lisää.
Neidonhiuspuu on isoksi kasvava lauhkean vyöhykkeen puu, joka varistaa lehtensä talveksi. Se voi elää yli tuhatvuotiaaksi. Kiinalaisten munkkien tiedetään kasvattaneen puuta Kiinassa jo pitkään, ennen kuin eurooppalaiset sen tieteellisesti kuvasivat. Kasvin alkuperää ei kuitenkaan tarkkaan tunneta, sillä yhtään varmasti luonnonvaraista populaatiota ei ole löydetty, Kiinasta eikä muualta.

Nykyään neidonhiuspuun kasvatus ei ole kiinalaisten munkkien yksinoikeus, vaan ne ovat suosittuja koristepuita ja huonekasveja lauhkealla vyöhykkeellä ympäri maailmaa. Niiden on havaittu kestävän hyvin saasteita, vaihtelevaa ilmastoa ja jopa radioaktiivista säteilyä. Lähimmät suuret neidonhiuspuut voi nähdä Tukholmassa, missä niitä kasvaa esimerkiksi Skansenin alueella. Myös Suomen etelärannikolla tämä puu voi selvitä talven yli, mutta jää yleensä pensasmaiseksi. Täällä Jyväskylän korkeudella se on luokiteltava huonekasviksi.
Jäänne muinaisilta ajoilta
Neidonhiuspuu ei ole kukkakasvi, vaikka se äkkiseltään muistuttaakin tavallisia lehtipuita. Se kuuluu ikivanhaan paljassiemenisten kasvien ryhmään, eikä ole läheistä sukua millekään muulle nykyään elävälle kasville. Sen lähimpiä sukulaisia, kaukaisia serkkuja, lienevät käpypalmut ja seuraavaksi lähimpiä havupuut. Koko heimonsa, lahkonsa ja jopa luokkansa ainoana lajina neidonhiuspuu on todella ainutlaatuinen. Vertailun vuoksi todettakoon, että esimerkiksi nisäkkäät on luokka - tämä antanee hieman karkeaa osviittaa siihen, kuinka erilainen neidonhiuspuu todella on.

Neidonhiuspuu huonekasvina
Kesäisin neidonhiuspuu viihtyy mainiosti myös ulkona, pihalla tai parvekkeella. Eihän Suomessa loppujen lopuksi kaukana olla sen ympärivuotisestakaan kasvualueesta. Talvet ovatkin hankalampia. Neidonhiuspuu pudottaa kauniit lehtensä, ja kaipaa kylmää talvea. Ulkona on kuitenkin liian kylmä. Pitäisi siis löytää paikka, joka on ulkopakkasia lämpimämpi, mutta jossa lämpötila ei silti talven aikana nouse yli 15 asteen. Vaikkapa lämmitetyt autotallit, kellarit, kylmäkomerot ja viileäkaapit ovat sopivia paikkoja. Kasvia ei kuitenkaan saa kokonaan unohtaa talveksi, koska se kaipaa silloinkin kastelua. Huhtikuun tienoilla neidonhiuspuu herää uudelleen eloon.
Omaa neidonhiuspuutani pidän päivät etelänpuoleisella parvekkeella, missä käpypalmun lehdet suojaavat sitä voimakkaimmalta auringonpaisteelta. Öiksi olen kuitenkin toistaiseksi ottanut sen sisälle, koska en tiedä, kuinka kylmään se on tottunut. Pian voisin kyllä jättää sen pysyvästi parvekkeelle, ja pelastaa syksyllä ennen pakkasia. Talvisijoitus on vielä auki, mutta tämän kasvin kanssa ei oteta riskejä: aivan varmasti löydän sille jostain riittävän viileän talvipaikan.
Huonekasvina neidonhiuspuu on hyvin hidaskasvuinen, joten sen kasvamisesta kymmenien metrien korkuiseksi puuksi ei juuri tarvitse huolehtia. Vastaavasti se on myös pitkäikäinen hoidokki: ainakin hoitajansa näkökulmasta käytännössä kuolematon. Neidonhiuspuu on myös melko suosittu bonsaikasvatuksessa.
Kaipasitpa kaunista pikkupuuta sitten parvekkeelle, ikkunalle, bonsaiksi tai - jos asut etelärannikolla - puutarhaan, neidonhiuspuuta ei voi kuin suositella. Kauneus yhdistettynä näin uskomattomaan kehityshistoriaan ei voi kuin kiehtoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti