Siirry pääsisältöön

Viidakon uusia tulokkaita

Viime aikoina olen tullut hankkineeksi tavallistakin enemmän uusia kasveja. Ajattelin hieman esitellä uutuuksiani täällä, jotta pääsette näkemään ennakkoon, millaisia lajiesittelyjä on vuorossa myöhemmin. Ainakin niistä lajeista siis, jotka selviävät hengissä kiitettävästi!


Vaaleanpunainen perhoskämmekkä (Phalaenopsis) saapui minulle lahjana siskolta helmikuun alussa. Silloin sen kukkavanassa oli vielä monta aukeamatonta nuppua, jotka aukesivat sitten kuukauden edetessä. Kämmekkä on edelleen täydessä kukassa, ja kasvattaa tällä hetkellä paitsi uutta lehteä, myös lisää pituutta kukkavanalle. Eli varsin hyvältä näyttää siis.

Perhoskämmekkä (Phalaenopsis).
Jännittäviä löytöjä kevään varrelta ovat myös keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) sekä Hoya compacta "Regalis", jotka molemmat löytyivät samalta ostosreissulta. Kummatkin lienevät jännittäviä jalostusmuotoja niistä hieman tavallisemmista huonekasveista, anopinkielestä ja isoposliinikukasta. Hoya compacta on vielä valkokirjavaa lajiketta. Molemmat ovat päässeet uusiin ruukkuihin pois kaupan turpeisista kasvualustoista, ja näyttävät voivan hyvin.

Keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica).
Hoya compacta "Regalis".
Siemenistä on lisäksi tullut kevään mittaan kasvatettua Bolivian Rainbow - chiliä (Capsicum annuum) ja punaista kiiviä (Actinia deliciosa). Pistokaspuolen uusia hankintoja puolestaan ovat Hatiora -lehtikaktus, kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis), sinikohtalonköynnös (Clerodendrum ugandense), palmuvehka ( Zamioculcas zamiifolia), sekä myöhemmin saapuvat uudet raatokukat (Stapelia sp.). Myös andrenflamingokukkakokoelma on täydentynyt uudella lajikkeella. Näissä sitä onkin sitten kasvattelemista, toivottavasti mahdollisimman moni jää eloon. 

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Vaatimaton pienoisbromelia

Piilokukat ( Cryptanthus ) ovat enimmäkseen Brasiliassa kasvavia ananaskasveja, jotka ylhäältä käsin näyttävät hauskasti tähdiltä. Juuri muuta yleistä niistä ei voikaan sanoa: noin puolensadan lajin joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kasveja, kivikoiden, metsänpohjan ja jopa suolaisten marskimaiden asukkeja, ruskean-, vihreän-, harmaan- ja valkoisenkirjavia lehtiä. Huonekasviksi useimmin tarjolla oleva laji lienee viirupiilokukka ( C. bivittatus ). Se on pieni ja sievä laji, jonka lehdet eivät kasva juuri kymmentä senttiä pidemmiksi, ja ovat kasvin nimen mukaisesti punertavajuovaiset. Viirupiilokukkia näkee aika ajoin kaupan pienten mehikasvien joukossa, sillä niitä ne päällisin puolin hieman muistuttavat, vaikka elintavoiltaan ovatkin aivan erilaisia.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Begonioiden oikukas kuningas

Kuningasbegoniat ovat silmiinpistävän kauniita ja niitä myydään usein ja halvalla. Niitä on kaupan sekä huonekasveiksi että kesäkukkasiksi ruukkuihin ja parvekelaatikoihin. Kaikenkirjavia muunnoksia tästä kasvista on niin paljon, että kahta samanlaista löytää harvoin: lehdet voivat olla liuskaisia tai liuskattomia, symmetrisiä tai vinoja, ja värejä löytyy hopeanvaaleasta pinkkiin, viininpunaiseen ja mustanvihreään kaikenlaisina yhdistelminä ja kuvioina. Mikä upea kasvi! Varoituksen sana on silti paikallaan: tämä ei ole helppo hoidokki. Lukuisia huonekasveja esittelevässä Plants are the strangest people -blogissa juuri kuningabegonialla on kyseenalainen kunnia pitää vaikeusasteikossa kärkisijaa ja kuulua kirjoittajan ei koskaan enää -listalle. Miksi siis ylipäätään esitellä moinen oikutteleva kuninkaallinen? Siitä voi kyllä saada hyvän ja kiitollisen hoidokin, kun ottaa huomioon sen omalaatuiset nirsoilun aiheet jo etukäteen.