Siirry pääsisältöön

Viidakon uusia tulokkaita

Viime aikoina olen tullut hankkineeksi tavallistakin enemmän uusia kasveja. Ajattelin hieman esitellä uutuuksiani täällä, jotta pääsette näkemään ennakkoon, millaisia lajiesittelyjä on vuorossa myöhemmin. Ainakin niistä lajeista siis, jotka selviävät hengissä kiitettävästi!


Vaaleanpunainen perhoskämmekkä (Phalaenopsis) saapui minulle lahjana siskolta helmikuun alussa. Silloin sen kukkavanassa oli vielä monta aukeamatonta nuppua, jotka aukesivat sitten kuukauden edetessä. Kämmekkä on edelleen täydessä kukassa, ja kasvattaa tällä hetkellä paitsi uutta lehteä, myös lisää pituutta kukkavanalle. Eli varsin hyvältä näyttää siis.

Perhoskämmekkä (Phalaenopsis).
Jännittäviä löytöjä kevään varrelta ovat myös keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) sekä Hoya compacta "Regalis", jotka molemmat löytyivät samalta ostosreissulta. Kummatkin lienevät jännittäviä jalostusmuotoja niistä hieman tavallisemmista huonekasveista, anopinkielestä ja isoposliinikukasta. Hoya compacta on vielä valkokirjavaa lajiketta. Molemmat ovat päässeet uusiin ruukkuihin pois kaupan turpeisista kasvualustoista, ja näyttävät voivan hyvin.

Keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica).
Hoya compacta "Regalis".
Siemenistä on lisäksi tullut kevään mittaan kasvatettua Bolivian Rainbow - chiliä (Capsicum annuum) ja punaista kiiviä (Actinia deliciosa). Pistokaspuolen uusia hankintoja puolestaan ovat Hatiora -lehtikaktus, kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis), sinikohtalonköynnös (Clerodendrum ugandense), palmuvehka ( Zamioculcas zamiifolia), sekä myöhemmin saapuvat uudet raatokukat (Stapelia sp.). Myös andrenflamingokukkakokoelma on täydentynyt uudella lajikkeella. Näissä sitä onkin sitten kasvattelemista, toivottavasti mahdollisimman moni jää eloon. 

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Maailman helpoin orkidea?

Onnistuttuani tappamaan useammankin perhoskämmekän, suhtauduin vuosikausia orkideoihin suurella varauksella. Ihailin niitä kaupan hyllyssä, mutten koskaan uskaltanut koettaa onneani niiden hoidossa, vaikka kokemusta monenlaisista huonekasveista muuten alkoikin kertyä. Reilu vuosi sitten vihdoin törmäsin orkideaan, jonka ostamista en voinut vastustaa, ja joka yllättäen osoittautui suunnilleen niin idioottivarmaksi hoidokiksi kuin huonekasvi ylipäätään voi olla. Se oli ludisia (Ludisia discolor).

Tee-se-itse: sademetsä makuuhuoneessa

Kirjoitin aiemmin kasviterraariosta, jonka vuosia sitten rakensin vanhaan akvaarioon. Mainitsin silloin, että jos olisin tekemässä samaa paremmalla ajalla ja suuremmalla budjetilla, tekisin muutamia asioita toisin. Tänä kesänä siihen vihdoin tarjoutui tilaisuus.

Leopardigekkomme Napsu muutti keväällä tilavampaan terraarioon (joka, sattumoisin, on se sama vanha akvaario, jossa edellinen pienoisviidakkoni asusti) ja sen vanha koti jäi ylimääräiseksi. Rakensin siitä nyt pienen sademetsän koristamaan muuten kasvitonta makuuhuonetta - koska kyllähän kaikissa hyvissä makuuhuoneissa on oltava sademetsä.

Tässä artikkelissa käyn läpi terraarion rakennuksen vaiheet, käyttämäni tarvikkeet ja budjetin - josko joku lukijoista innostuisi itsekin rakennuspuuhiin.