Siirry pääsisältöön

Viidakon uusia tulokkaita

Viime aikoina olen tullut hankkineeksi tavallistakin enemmän uusia kasveja. Ajattelin hieman esitellä uutuuksiani täällä, jotta pääsette näkemään ennakkoon, millaisia lajiesittelyjä on vuorossa myöhemmin. Ainakin niistä lajeista siis, jotka selviävät hengissä kiitettävästi!


Vaaleanpunainen perhoskämmekkä (Phalaenopsis) saapui minulle lahjana siskolta helmikuun alussa. Silloin sen kukkavanassa oli vielä monta aukeamatonta nuppua, jotka aukesivat sitten kuukauden edetessä. Kämmekkä on edelleen täydessä kukassa, ja kasvattaa tällä hetkellä paitsi uutta lehteä, myös lisää pituutta kukkavanalle. Eli varsin hyvältä näyttää siis.

Perhoskämmekkä (Phalaenopsis).
Jännittäviä löytöjä kevään varrelta ovat myös keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) sekä Hoya compacta "Regalis", jotka molemmat löytyivät samalta ostosreissulta. Kummatkin lienevät jännittäviä jalostusmuotoja niistä hieman tavallisemmista huonekasveista, anopinkielestä ja isoposliinikukasta. Hoya compacta on vielä valkokirjavaa lajiketta. Molemmat ovat päässeet uusiin ruukkuihin pois kaupan turpeisista kasvualustoista, ja näyttävät voivan hyvin.

Keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica).
Hoya compacta "Regalis".
Siemenistä on lisäksi tullut kevään mittaan kasvatettua Bolivian Rainbow - chiliä (Capsicum annuum) ja punaista kiiviä (Actinia deliciosa). Pistokaspuolen uusia hankintoja puolestaan ovat Hatiora -lehtikaktus, kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis), sinikohtalonköynnös (Clerodendrum ugandense), palmuvehka ( Zamioculcas zamiifolia), sekä myöhemmin saapuvat uudet raatokukat (Stapelia sp.). Myös andrenflamingokukkakokoelma on täydentynyt uudella lajikkeella. Näissä sitä onkin sitten kasvattelemista, toivottavasti mahdollisimman moni jää eloon. 

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.