Siirry pääsisältöön

Viidakon uusia tulokkaita

Viime aikoina olen tullut hankkineeksi tavallistakin enemmän uusia kasveja. Ajattelin hieman esitellä uutuuksiani täällä, jotta pääsette näkemään ennakkoon, millaisia lajiesittelyjä on vuorossa myöhemmin. Ainakin niistä lajeista siis, jotka selviävät hengissä kiitettävästi!


Vaaleanpunainen perhoskämmekkä (Phalaenopsis) saapui minulle lahjana siskolta helmikuun alussa. Silloin sen kukkavanassa oli vielä monta aukeamatonta nuppua, jotka aukesivat sitten kuukauden edetessä. Kämmekkä on edelleen täydessä kukassa, ja kasvattaa tällä hetkellä paitsi uutta lehteä, myös lisää pituutta kukkavanalle. Eli varsin hyvältä näyttää siis.

Perhoskämmekkä (Phalaenopsis).
Jännittäviä löytöjä kevään varrelta ovat myös keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) sekä Hoya compacta "Regalis", jotka molemmat löytyivät samalta ostosreissulta. Kummatkin lienevät jännittäviä jalostusmuotoja niistä hieman tavallisemmista huonekasveista, anopinkielestä ja isoposliinikukasta. Hoya compacta on vielä valkokirjavaa lajiketta. Molemmat ovat päässeet uusiin ruukkuihin pois kaupan turpeisista kasvualustoista, ja näyttävät voivan hyvin.

Keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica).
Hoya compacta "Regalis".
Siemenistä on lisäksi tullut kevään mittaan kasvatettua Bolivian Rainbow - chiliä (Capsicum annuum) ja punaista kiiviä (Actinia deliciosa). Pistokaspuolen uusia hankintoja puolestaan ovat Hatiora -lehtikaktus, kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis), sinikohtalonköynnös (Clerodendrum ugandense), palmuvehka ( Zamioculcas zamiifolia), sekä myöhemmin saapuvat uudet raatokukat (Stapelia sp.). Myös andrenflamingokukkakokoelma on täydentynyt uudella lajikkeella. Näissä sitä onkin sitten kasvattelemista, toivottavasti mahdollisimman moni jää eloon. 

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Kaikki mitä halusit tietää japaninkäpypalmusta

Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta) on yksi suosikkihuonekasveistani, vaikka suhteemme onkin täynnä ristiriitoja. Kasvi on nimittäin vaarallinen, väkivaltainen, eikä useinkaan käyttäydy niin kuin haluaisin. Mutta kaunis ja kiehtova se on, ja sen hengiltä saaminen vaatii jo taitoa.

Vaikka käpypalmuja tunnetaan toistasataa lajia, huonekasveina näkee käytännössä vain kahta. Japaninkäpypalmu on niistä ylivoimaisesti yleisempi, kun taas aiemmin esittelemäni samiakäpypalmu (Zamia pumila) on sikäli harvinainen, että sen bongaaminen kukkakaupasta on melkoinen löytö.

Pienen kasvipuodin lumoissa

Kävin lokakuussa Amsterdamissa, jossa vietimme mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa pitkän viikonlopun. Lomareissun pääkohtana oli Amsterdamin kaupunkimaraton, jossa seurueen miespuoliset jäsenet kävivät juoksemassa puolimaratonin. Kasviharrastajana käytin kuitenkin tilaisuuteni hyväksi ja selvittelin etukäteen sopivia kiinnostavia vierailukohteita. Facebookin Huonekasvit -ryhmästä sainkin vinkiksi piipahtaa paikallisessa Wildernis-nimisessä kasvikaupassa.