
kaupoissa myynnissä
olevat perhos-
kämmekät ovat usean eri Phala-
enopsis -lajin hybridejä.
Risteyttämällä on saatu aikaan luonnonlajeja usein isommat ja näyttävämmät kukat, sekä lisätty kasvin helppohoitoisuutta. Risteymät ovat usein muun muassa paremmin sopeutuneita kuivaan huoneilmaan, kuin alkuperäislajit. Risteyttämisen myötä on valitettavasti menetetty useissa luonnonvaraisissa lajeissa esiintyvät hyväntuoksuiset kukat.
Kasvi viihtyy valoisassa, mutta ei paahteisessa kasvupaikassa. Ihanteellisin sijainti olisi itä- tai länsi-ikkuna. Talvisin kasvi viihtyy myös eteläikkunalla, mutta kesän paahde on sille liikaa. Oma perhoskämmekkäni asustelee suunnilleen etelään päin olevan ikkunani läheisyydessä, mutta koetan suojata sitä pahimmalta paahteelta verholla ja limoviikunalla. Kesän koittaessa saatan joutua siirtämään kämmekkäni kauemmaksi ikkunasta.
![]() |
Luonnonvaraista perhoskämmekkäloistoa: Phalaenopsis hieroglyphica... |
![]() |
...Phalaenopsis minus... |
![]() |
...ja Phalaenopsis philippinensis (luonnonvaraisten perhoskämmeköiden kuvat Wikimedia Commons). |
Kämmekkäni kasvaa vielä kaupan kasvualustassaan, joka näyttäisi koostuvan pääosin kaarnanpaloista. Kasvi on kuitenkin intoutunut kasvattamaan juuristoaankin niin hurjasti, että huomasin hiljattain sen rikkoneen muoviruukkunsa pohjaakin. Nyt kun se on viimein lopettelemassa kukintaansa, voisin siirtää sen isompaan ruukkuun, orkideamultiin. Kenties sekoitan kasvualustaan muutaman lehtipuuhiilen palasenkin, josta näiden kämmeköiden sanotaan pitävän. Uudeksi ruukuksi pitää löytää jokin läpinäkyvä ja pohjareiällinen astia, jotta kasvin juuret saavat valoa, ja kastelu onnistuu. Perhoskämmekän vihreät ilmajuuret nimittäin yhteyttävät, ja vaikka siitä ei ollakaan ihan yksimielisiä, että onko juurten peittäminen valolta haitallista kasville, niin ainakin luonnonoloissa nämä epifyyttikasvit kasvatat juuret paljaina.
![]() |
Uutta lehteä tulossa. |
Perhoskämmekän kastelu on yllättävän yksinkertaista. Kasvi kastellaan reilusti märäksi, joko upottamalla koko ruukku hetkeksi veteen tai kastelemalla huolellisesti juuristo kastelukannulla. Kastelemisessakin läpinäkyvä ruukku on kätevä, siitä nimittäin näkee, miten juuret muuttuvat kastuessaan vihreämmiksi. Kastelukertojen välissä kasvi saa kuivahtaa siten, että sen juurien vihreä väri muuttuu hopeanvihreäksi. Perhoskämmekkä ei erityisemmin pidä kalkkisesta vedestä, vaikka ei niitä kaikkein kalkkiherkimpiä kasveja olekaan. Ihanteellinen kasteluvesi olisi sade- tai suovettä, mutta ainakin omani on kukoistanut ihan keitetyllä hanavedellä kasteltuna. Luonnollisesti olen antanut veden jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja mieluiten seistä yön yli ennen kastelua. Välillä olen antanut kämmekälleni kasteluveden mukana merileväuutetta, mutta muutoin en ole lannoittanut kasvia sen enempää. Perhoskämmekkä pitää ahkerasta sumuttelusta, mutta pitää varoa, ettei sen lehtihankoihin jää vettä seisomaan.
![]() |
Jo vähän nuupahtanut perhoskämmekän kukka. Nuupahtamisen huomaa terälehtien tasaisen pinnan rypistymsestä. |
Kasvi tosiaan kukkii viihtyessään todella pitkään, jopa kuukausia, ennen kuin lopettaa. Uusien kukkien pitäisi kasvaa samaan kukintovarteen, joten sitä ei tulisi katkaista. Toisinaan kukintovarteen saattaa kasvaa myös pieniä kämmekäntaimia, keikejä. Nämä taimet voi irrottaa ja istuttaa omaan ruukkuunsa uusiksi kasveiksi, kunhan ne ovat kasvattaneet tarpeeksi juuria tullakseen toimeen omillaan. Saapa nähdä, saanko oman perhoskämmekkäni kukkimaan uudelleen, pienistä kämmekkäkeikeistä nyt puhumattakaan. Toivottavasti.
Perhoskämmekkää voisin suositella omien kokemusteni perusteella, jos ei nyt ihan ensimmäiseksi huonekasviksi, niin ainakin ensimmäiseksi orkideaksi. Oma Phalaenopsis -hybridini on ainakin osoittautunut ennakkokäsityksistäni ja -luuloistani huolimatta sangen helpoksi ja kiitolliseksi hoidokiksi.
Minulla kuivahti kokonaan tuo kukkavarsi, aivan ruskean kuivaksi. Sattui olemaan huoneilmaa lämmittävän ilmapumpun virtauslinjalla. Sen katkaisin, vihreää en luonnollisestikaan olisi katkaissut. Kasvattaisikohan tuo kukkani vielä uuden kukkavarret, oletko tietoinen tai kuullut aiheesta?
VastaaPoistaTerveisin Hannu Musakka, htmusakka@gmail.com
Minulla kuivahti kokonaan tuo kukkavarsi, aivan ruskean kuivaksi. Sattui olemaan huoneilmaa lämmittävän ilmapumpun virtauslinjalla. Sen katkaisin, vihreää en luonnollisestikaan olisi katkaissut. Kasvattaisikohan tuo kukkani vielä uuden kukkavarret, oletko tietoinen tai kuullut aiheesta?
VastaaPoistaTerveisin Hannu Musakka, htmusakka@gmail.com
Itselläni katkesi vuodenvaihteessa muutossa toinen kahdesta kukkavarresta siten, että kärjessä muodostumassa olleet nuput menivät haaskoon, mutta kasvi kasvatti katkeamiskohdasta uuden kukkavarren, johon tuli lopulta parisenkymmentä kukkaa. Aika sitkeältä tuntuvat siis nuo perhoskämmekät, joten omasikin voi ihan hyvin innostua kasvattamaan uutta kukkavartta. Kannattaa tarkkailla tilannetta. Muutoinkin perhoskämmekkä on melkoisen ahkera kukkija, joten uutta kukintoa varmasti tulee ennemmin tai myöhemmin jos kasvi vaan muutoin voi hyvin.
VastaaPoistaKiitos tiedosta! En mie onneksi ole niitä lyhytjänteisimpiää, joten aikaa on. Pitää vain jaksaa hoitaa ja odotella. Jätin kokonaan pois tuon ilmapumpun käytön ja pelkkään uunilämmitykseen. Eipähän puhalla jatkuvasti. Yksi lehti on kellastunut, mistäkö lienee ottanut itseensä vaiko vain ajatellut hävittää yhden lehden ja uusiutua silläkin tavoin. Hyvää Joulua!
VastaaPoistaOi, kiitos samoin! Ja kyllähän nuo kämmekät ruskettaa varsinkin alimpia lehtiään. Kuolevat ilmeisesti vanhuuttaan samalla, kun latvaosuus kasvattaa uusia.
Poista