Siirry pääsisältöön

Lisää Afrikan ihmeitä

Mikä on sukua hyväntuoksuisille posliinikukille ja tuoksuköynnöksille, sekä jännittäville pussiköynnöksille, mutta haiskahtaa itse raadolta ja näyttää lähinnä tukevalta haarautuvalta pylväskaktukselta? Kyseessä ovat tietenkin afrikkalaisperäiset Stapelia -suvun lajit, raatokukat.

Sain oman purppuraraatokukkani (Stapelia grandiflora) noin vuosi sitten elokuussa. Tuolloin kyläilin helsinkiläistyneen ystäväpariskunnan luona, ja heidän upeasta isosta raatokukastaan liikeni pistokkaita. Kasvi oli tuolloin kukassa, ja on kuulemma tehnyt ahkerasti kukkia joka kesä. Kukat tuoksuvat läheltä haistellessa miedosti pahanhajuisilta, mutta lemu ei kuitenkaan onneksi levittäydy sakeana ympäri asuntoa.

Purppuraraatokukka on kotoisin Etelä-Afrikasta. Luonnossa purppuraraatokukka kasvaa kuivilla aro- ja aavikkoalueilla, joskaan kaikkein kuivimmissa ympäristöissä se ei viihdy. Kasvi voi kasvaa noin kolmenkymmenen sentin korkuiseksi, ja sen kukat voivat olla halkaisijaltaan 15cm. Paikalliset käyttävät raatokukan taimia ruoanlaitossa.

Raatokukat ovat kehittäneet läheisen pölytyssuhteen raatokärpästen kanssa, joita se houkuttelee pahanhajuisilla, mädältä lihalta tuoksuvilla kukillaan. Myös kukkien karvaisuus on kehittynyt pölyttäjien houkuttelemiseksi. Raatokukan lisääntymiselimet kukan keskustassa muodostavat raatokärpäsille ansan, johon ne tarttuvat jaloistaan tai suuosistaan. Kun onneton kärpänen sitten taistelee irti ansasta, kiinnittää kasvi siitepölymöykkynsä siihen kiinni, seuraavaan kukkaan kuljetettavaksi. Raatokukkien hämäys onnistuu useimmiten niin hyvin, että kukissa vierailevat kärpäset laskevat useimmiten kukkaan munansakin. Nämä kärpäsenmunat eivät kuitenkaan pääse kehittymään koskaan aikuisiksi kärpäsiksi, sillä kukassa ei ole toukille minkäänlaista ravintoa. Melkoista petosta siis!

Purppuraraatokukan kukkia (kuva Wikimedia Commons).

Oma purppuraraatokukkani on vielä niin nuori, ettei siltä luultavimminkaan ole odotettavissa kukintaa vielä täksi kesäksi. Kasvi on kuitenkin kasvattanut runsaasti uusia haaroja ja kokonaan uusia versojakin, joten mitä ilmeisimmin se kuitenkin viihtyy hyvin. Kasvualustana on kaktus- ja taimimultaa ja kasvupaikkana raatokukallani on valoisa ikkunanedusta. Purppuraraatokukka viihtyy muiden raatokukkien tapaan runsaassa valossa, ja kestää hyvin myös suoraa auringonpaistetta. Valoisassa sen versojen kärkiin muodostuu punertavaa sävyä. Mikäli kasvi saa liian niukalti valoa, sen versoista kehittyy pitkiä ja honteloita, eikä kasvi välttämättä kuki. Runsas lannoitus edistää luonnollisesti kasvin kasvua, mutta kukinta saattaa heikentyä tai estyä kokonaan.

Vettä raatokukkani tuntuu hörppivän enemmän, kuin ulkonäkönsä edellyttäisi. Olen kastellut sitä kesäaikaan reippaasti ja kaatanut aina ylimääräisen kasteluveden aluslautaselta pois hetken odottelun jälkeen. Kastelukertojen välissä olen antanut kasvualustan kuivua kunnolla, sillä liika kosteus aiheuttaa helposti mehevien varsien mätänemisen. Talvisaikaan kastelu on ollut niukempaa kuin kesällä, ja kastelukertojen välissä on silloinkin ollut kunnon taukoja. Kesäaikaan olen lannoittanut purppuraraatokukkaani muutaman viikon välein miedolla nestemäisellä luonnonravinteella. Vaihtoehtoisesti kasvia voi kesäaikaan lannoittaa myös luonnonravinnepuikoilla, joskin annosteluohjetta puolet pienemmällä määrällä.

Purppuraraatokukan verso
 lähikuvassa.
Purppuraraatokukka on osoittautunut sangen helppohoitoiseksi ja mielenkiintoiseksi huonekasviksi. Mitenkään kauneudella pilattuja kasvejahan raatokukat eivät ole, mutta niissä on silti omaa erikoislaatuista viehätystään. Jopa niin paljon, että hankin keväällä pari muutakin lajia kokoelmiini. Kerron niistä teille lisää myöhemmin.

Kommentit

 1. Hei,

  olet mallikkaasti maininut kuvien yhteydessä mitkä on lainattu wikimedia Commonsista, mutta merkinnät ovat silti puutteelliset:

  Commonsin lisenssiehtojen mukaan kuvia käytettäessä tulisi mainita tarkasti kuvan tekijä ja käyttölisenssi (näin siis yleensä).

  Ylläoleva kuva pitäisi linkitettää osoitteeseen: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Carrion_Plant_%28Stapelia_grandiflora%29_2.jpg

  tai

  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carrion_Plant_%28Stapelia_grandiflora%29_2.jpg

  Se siitä tarkennuksesta, Stapelia on kyllä yksi niistä "täytyy saada" kasveista. Tuoksu ei kyllä ollut niin voimakas mielestäni kuin olisi voinut odottaa, kun sain kesällä haistella kyseistä kukkaa.

  VastaaPoista
 2. Heipähei!

  Nyt on korjattu linkki ihan perille asti. :-) Tämä tosiaan on melkoisen jännittävä kasvisuku, ja itseäni kiinnostaa aivan erityisesti Stapelia flavopurpurea -laji, jota ei harmikseni ole kyllä tullut mistään vastaan. Tuo oma purppuraraatokukka on kyllä niin nopeakasvuinen, että mikäli vielä ensi keväänä on kasvin hankkiminen ajankohtainen, niin voin lähetellä kyllä pistokkaita.

  VastaaPoista
 3. Ihana blogi ja ihanat raatokukat! Itse haaveilin sellaisesta vuosia, ja nyt meillä asuu niitä neljä (hehkutan niistä blogissani ja oikeassa elämässä vaikkei ketään koskaan tunnu niiden ihmeellisyys kiinnostavan :D ). Lisää toivottavasti tulossa, etsin innolla uusia lajikkeita. Yhdessä kotoa löytyvässä tosin on pieniä pisteitä jotain valkeaa nukkaa eikä äitiysloman pehmittämä pääni saa selville onko jokin tauti iskenut (olen puutarhuri).

  Liityin lukijaksi ja jään innolla seuraamaan!

  VastaaPoista
 4. Hei Saida! Tervetuloa blogin lukijaksi, mukavaa, että olet löytänyt perille! Raatokukat tosiaan ovat jännittäviä, samoin kuin kaikki muutkin varsinkin jotenkin elintavoiltaan erikoisemmat kasvit. Ainakin omasta mielestäni siis.

  Mitä kaikkia raatokukkia sinulta löytyy? Itselläni on tämän grandifloran lisäksi vielä gigantea, joka ei kylläkään ole vielä innostunut kukkimaan hoidossani.

  Enpä osaa kyllä itsekään äkkiseltään sanoa, mitä nuo pisteet voisivat olla. Ensiksi tuli mieleen villakilpikirvat tietysti, mutta nehän liikkuisivat kasvilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on stapelia grandiflora, gettleffii, variegata ja hirsuta. Kaikki vielä aika pieneniä. Tuo gigantea olisi mahtava! Innostun aina keräilemään tiettyä kasvilajia, ja tämä on hauska keräiltävä kun ei ole niin helppo löytää, ja ihana riemu kun tulee joku vastaan!

   Nuo stapelian pisteet ei ole minusta mitään elävää, enemmän jotain härmän tai harmaahomeen tapaista. Toistaiseksi kasvi ei näytä ottavan niistä itseensä..

   Poista
  2. Oh, mahtavia lajeja sulla! Vitsit, jos viihtyvät ja kasvavat, niin voisi ehkä vaihdella tai voisin vaikka ostaa sulta pistokkaita?

   Poista
  3. Joo, toki! Toivon että viihtyvät ja kasvavat niin pääsisi vaihtelemaan :)

   Poista

Lähetä kommentti

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 2, lehtikirvat

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Tässä osassa esiintyvät lehtikirvat, jotka tavallisesti ovat huonekasvien tihulaisista kaikkein helpoimmin torjuttavia ja biologialtaan niin mielenkiintoisia, että ne tuntuvat suorastaan sympaattisilta.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.