![]() |
D. surculosa "Juanita", Stan Shebs. |
![]() |
Pensasmainen kasvutapa. |
Muista traakkipuista poiketen täplätraakki myös kukkii helposti ja jo nuorena. Omakin kasvini on kukkinut kerran, mutta sen kukkavarteen tarttui naapurikasvista kirvoja, jotka saivat sen lakastumaan ennen aikojaan. Pahoittelen siis kukkakuvien puuttumista. Terttuina kasvavat valkeat kukat ovat vaatimattoman näköisiä, mutta tuoksuvat voimakkaasti etenkin öisin. Ilmeisestikin ne luonnossa pölyttää jokin yöaktiivinen eläin, kenties yöperhonen tai lepakko. Siitä en ole selvillä, pölyttääkö jokin hyönteinen huonekasvinkin kukat, vai kykeneekö täplätraakkipuu itsepölytykseen, mutta joka tapauksessa kukinnan tuloksena on usein pieniä, punaisia hedelmiä. En suosittele kokeilemaan niiden syömistä, sillä monien traakkipuulajien hedelmät sisältävät niin runsain mitoin myrkyllisiä saponiineja, että niitä on tutkittu tuholaistorjunnan tarpeisiin.
Alkuperäinen täplätraakkipuuni edusti "Florida Beauty"-lajiketta, jonka tummanvihreissä lehdissä on suuret, puhtaanvalkoiset täplät. Valitettavasti se joutui täystuhon maineensa erinomaisesti ansainneiden kesyrottien käsittelyyn, eikä siitä jäänyt jäljelle juuri mitään. Sittemmin löysin "Punctulata"-lajikkeen edustajan kukkakaupan alennushyllyltä hurjaan 50 sentin hintaan. Sen väritys on vähemmän näyttävä, sillä valkoisen sijaan sen pilkut ovat vaaleanvihreitä, mutta toisaalta se lienee myös paremmin valonpuutetta sietävä.
![]() |
Täplätraakkipuuni tänään. |
![]() |
D. surculosa "Milky Way", Wikimedia Commons. |
Useimmista traakkipuusukulaisistaan poiketen täplätraakki arvostaa melko kosteita olosuhteita, sillä se on kotoisin Länsi-Afrikan sademetsävyöhykkeeltä, Guineasta Norsunluurannikon kautta Kameruniin ulottuvalta alueelta. Ylikastella ei kuitenkaan kannata, ja kasvualustan on hyvä olla läpäisevä, sillä täplätraakkipuukaan ei siedä vedessä seisomista. Ajoittaista kuivumista se kyllä kestää varsin hyvin. Liikaa kuivuessaan täplätraakkipuu voi pudottaa osan lehdistään, mutta yleensä toipuu siitäkin ongelmitta.
Trooppisesta alkuperästään huolimatta täplätraakkipuu kuuluu niihin huonekasveihin, jotka kestävät talven rutikuivan huoneilman oikuttelematta. Suihkuttelu silloin tällöin voi silti olla eduksi, koska vaakatasossa oleville leveille lehdille kertyy helposti niin paljon pölyä, että kasvin valonsaanti hankaloituu. Kosteus myös pienentää vihannespunkkiongelmien todennäköisyyttä.
Vanhat kasvikirjat esittelevät likimain aina täplätraakkipuun, mutta viime vuosina sitä on näkynyt myynnissä vain harvoin. Jos tämän kauniin ja epätavallisen traakkipuun sattuu löytämään, se kannattaa ehdottomasti poimia talteen.
Kommentit
Lähetä kommentti