![]() |
Avokadon taimi (kuva Wikimedia Commons). |
Avokadon luonnonmuoto on kotoisin Väli-Amerikasta, Meksikon keskiosista. Varhaisimmat merkit avokadon käytöstä on löydetty Coxcatlánin alueella sijaitsevasta luolasta noin 10 000 vuoden takaa. Viljeltyjen avokadolajikkeiden villin kantamuodon, criollon, hedelmät ovat pieniä, tummakuorisia ja isosiemenisiä. Jalostamalla on saatu aikaan useita isohedelmäisiä ja pienempisiemenisiä lajikkeita, joista vanhimpia lienevät Fuerte, sekä kylmänkestävyytensä vuoksi suuren suosion saavuttanut Hass. Avokado on levinnyt viljelyn seurauksena ympäri maailmaa trooppisille ja subtrooppisille alueille. Avokadon hedelmät ovat terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, ja esimerkiksi avokadoöljystä voi lukea lisää vaikkapa Ekoloisen blogista. Huonekasvina avokado tuskin tulee tekemään hedelmää tai edes kukkimaan, jollei sille pysty järjestämään aivain poikkeuksellisen hyviä oloja erillisessä kasvihuoneessa. Avokadon hedelmät ovat siitä mielenkiintoisia, että ne ovat todennäköisesti sopeutuneet sellaisten eläinten levitettäväksi, jotka ovat nykyään jo kuolleet sukupuuttoon. Avokadon, ja meidän sen hedelmistä nauttivan ihmisen, onneksi näiden lajien ja avokadopuun välinen koevoluutio* ei kuitenkaan johtanut avokadon sukupuuttoon sen siementen levittämisestä huolehtivien lajien hävitessä.
Avokadotarha Réunionilla (kuva Wikimedia Commons). |
Avokadon kukinto (Wikimedia Commons). |
Avokadon saa idätettyä kaupasta ostetun hedelmän siemenestä omien kokemuksieni mukaan todella helposti. Siemen istutetaan terävä pää ylöspäin multaan siten, että siemenen huippu pilkistää mullasta. Multa kastellaan, pidetään tasaisen kosteana ja odotellaan. Siemenen itämiseen menee yleensä muutamasta viikosta puoleentoista kuukauteen. Itämisen jälkeen kasvi kasvaakin ripeää tahtia näyttäväksi huonepuuksi. Ja jos kasvi alkaa näyttää kaljulta, vie liikaa tilaa tai kuolee ennenaikaisesti, niin aina voi aloittaa alusta uuden siemenen kanssa.
Avokadohedelmiä puussa (kuva Wikimedia Commons). |
* Kahden tai useamman lajin välinen vuorovaikutus vaikuttaa niiden evoluutioon: esimerkiksi avokadon tapauksessa puun siemenet ovat kehittyneet tarpeeksi isoiksi selvitäkseen kokonaisina levittäjäeläinten ruoansulatuskanavan läpi vahingoittumattomina ja hedelmälihasta on tullut maukasta ja ravitsevaa. Vastaavasti levittäjäeläimet ovat oppineet syömään avokadon hedelmiä.
Sopiiko kasvihuoneeseen?
VastaaPoistaViihtyisikö avokado kesällä kasvihuoneessa vai onko liian kuuma?
VastaaPoistaHei!
PoistaKumpikaan meistä ei ole tullut kokeilleeksi avokadoa kasvihuoneessa, mutta trooppisena kasvina uskoisin sen viihtyvän lämmössä oikein hyvin. :)