Siirry pääsisältöön

Joululahjaideoita kasviharrastajalle

Vaaleanpunainen jouluruusuhybridi (kuva Wikimedia Commons).
Tunnollisimmat joulun viettoon valmistautuvat ovat varmaan jo ehtineet hankkia läheisilleen ainakin osan lahjoista, mutta tässäpä hieman vinkkejä siitä, mitä esimerkiksi kaltaiseni huonekasviharrastaja arvostaisi lahjana. 

Huonekasviharrastajalle ilmeisin lahjaidea on tietenkin uusi huonekasvi. Useat joulukukat ovat luonteeltaan kausiluonteisia, mutta niidenkin joukosta löytyy muutamia, joista saa kelpo huonekasveja. Esimerkiksi edellisessä postauksessa kuvailtu marraskuunkaktus on yksi kasvituomisista, jotka ilahduttavat saajaansa joulun jälkeenkin. Myös joulutähdestä saa huonekasvin, vaikka sen uudelleen kukittaminen onkin hyvin hankalaa. Viherkasvina se kuitenkin menestyy, ja on jännine lehtineen oikein kelpo huonekasvi. Monet ananaskasvit jatkavat myös elämäänsä huonekasveina joulun jälkeen, ainakin pistokkaidensa kautta emokasvin uuvahtaessa kukinnan jälkeen. Ja tietenkin oman puutarhan omistavat huonekasviharrastajat voivat koettaa istuttaa joulukukkina saamiaan sipulikasveja sekä jouluruusua myös puutarhan puolelle. 

Pussiköynnös (kuva Top Tropicals).
Joululahjakasvin ei tietenkään tarvitse olla juuri joulukukaksi mielletty kasvi, vaan se voi olla myös ihan jotain muuta. Omissa haavelistoissani ovat kärjessä muun muassa upean hienostunut hopeasuoniflamingo- kukka (Anthurium crystallinum) sekä jännittävä pussiköynnös (Dischidia pectenoides). Huonekasvilahjoja hankkiessa tulee kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, mitä kasveja lahjan saajalla mahdollisesti jo on, millaisista kasveista hän pitää ja mitä hän osaa hoitaa, sekä tietenkin se, millaiset valaistusolosuhteet tulevalla kodilla on kasville tarjota. Mikäli lahjottavan ainoa ikkuna aukeaa pohjoiseen ja senkin edessä kasvaa tuuhealehtinen ja -oksainen koivu, voi valoa rakastavat huonekasvit olla vähän huono valinta. Samoin niukkaa kastelua vaativat kaktukset ja mehikasvit  voivat päättää äkkiä päivänsä rivakasti kasveja kastelevan hoitajan kourissa, ja suurimmalla osalla meistä viileän kuistin tai muun talveltuspaikan puutteessa kärvistelevillä tuppaavat vuodenaikaisvaihteluita kaipaavat kasvit kuolemaan sopivan talvehtimispaikan puutteessa.

Huonekasvien lisäksi useimmat kasviharrastajat ilahtuvat myös erilaisista kasviharrastukseen liittyvistä varusteista, kuten vaikkapa uudesta kastelukannusta, kasvilannoitteesta, sumutinpullosta tai vastaavasta. Tämänkin lahjan kanssa tulee toki miettiä sitä, mitä kaikkea lahjan saajalla jo ennestään on, jottei tule päällekäisyyksiä. Varsinkin aloittelevilta huonekasviharrastajilta kuitenkin puuttuu usein jotain, eivätkä meidän kokeneempienkaan harrastelijoiden tarvikkeet ihan ikuisia ole. Itse havittelen kokeiltaviksi esimerkiksi Biolanin orkideauutuuksia, kasvualustapakettia ja orkidearavinnetta. Ja tietenkin on olemassa myös nuo harrastuksen kuningastarvikkeet:  kasvilamput ja -valot! Näistä minä ja kasvini olisimme erittäin kiitollisia näin pimeänä vuodenaikana. Kasviharrastajalle usein kätevin tapa lahjoittaa kasvivalo on pöytävalaisin, jonka lamppu on vaihdettu kasvivalolampuksi, esimerkiksi energiatehokkaaksi ja kuumenemattomaksi kasveille sopivaksi led -valoksi. 

Tämän vuoden joululahja
itselleni (kuva Ilon Polku).
Oivallinen lahja on myös uusi kasvikirja. Itsehän otin varaslähdön jouluun (ja muutenkin lahjomiseen) ja annoin itselleni joululahjaksi jo kuun alussa orkideakirjasen, Pekka Rannan Orkideat Koti-ikkunalla. Ajattelin sen tulevan tarpeeseen nyt, kun orkideoideni lukumääräkin on kivunnut yhdestä kolmeen, ja lajimäärä yhdestä kahteen. Mikäli nykyiset kasvini kukoistavat, voi olla, että hankin pian lisää orkideoita! Hyviä joululahjavinkkejä huonekasvioppaiden osalta olenkin jo ehtinyt esitellä aiemmin. Näiden lisäksi varsinkin 60-80 -lukujen kasvikirjat tuntuvat olevan melkoisen perusteellisia monessakin kohdin, ja siten suositeltavia harvinaisempia lahjoja varsinkin edistyneelle harrastajalle. Toki näissä vanhemmissa opuksissa on paljon myös sittemmin virheelliseksi osoittautunutta tai vanhentunutta tai muuten nykykäyttöön soveltumatonta tietoa, mutta yhdessä uudempien oppaiden lisänä ne tarjovat paljon tietoa varsinkin huonekasvien lajikohtaisesta historiasta ja tiestä luonnonoloiosta kodin koristukseksi. Ja miksei lukemista harrastava huonekasviystävä ilahtuisi myös muusta, kasveja ja kenties huonekasveja sivuavasta kirjallisuudesta. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa ihastuttavan tunnelmallinen Vihreän saaren puutarhoissa.

Jättilumme Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Mikäli lahjan antaja oikein villiksi heittäytyy, niin intohimoista huonekasviharrastajaa voi ilahduttaa tietysti myös matkalla kasvitieteelliseen puutarhaan, joko kotimaassa tai kunnianhimoisesti myös ulkomailla. (Ja tietysti trooppisempiin maihin suuntautuvalla matkalla niitä meille tuttuja huonekasveja pääsee bongailemaanpihaistutuksista, puutarhoista ja luonnonvaraisina tienpientareilta ja metsistä.) Suomessa tutustumisen arvoisia kasvitieteellisiä puutarhoja on useampiakin, mutta mainittakoon tässä yhteydessä ihana Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha Helsingissä sekä Joensuun Botania, jonne olemme suunnittelemassa ensi kesäksi retkeä Viidakkokirjeiden voimin. Ihastuttavia ulkomaisiakaan matkakohteita ei välttämättä tarvitse etsiskellä kovin kaukaa: esimerkiksi Ruotsissa, Virossa ja Brittein saarilla on jo monia ihania puutarhoja ja kasvihuoneita. Tässäpä vinkkiä poikineen joululahjaideointiin!

Belfastin kasvitieteellisen puutarhan Palm House.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.