Siirry pääsisältöön

Ja voittaja on...

Viidakkokirjeiden naistenpäivän kilpailu poiki monta hyvää tarinaa, ja voittajan valinta oli vaikea. Parhaaksi valitsimme lopulta Sannin tarinan kylpyhuoneen peikonlehdestä:Lapsuudessani meillä oli kylpyhuone-viherhuoneessa suuri peikonlehti, joka kurotteli kummallisia reiällisiä lehtiään kylpyammeen päälle. Sen varjossa oli helppo kuvitella itsensä kylpemään tropiikin vesiputouksissa, varsinkin kun kasvin juurella asui myös värikäs puinen papukaija. Barbie-nukkemmekin pääsivät elämään viidakkoelämää sen uumenissa ja nukkumaan riippumatoissa, joita ripustimme oksille. Tuo kasvi on äidilläni vieläkin. Monia muita hänen kasvejaan olen pala palalta ujuttanut pieninä pistokkaina omaan kotiini. Toivottavasti nekin vielä kasvavat kunnon viidakoksi, edes Barbie-mittakaavassa.

Mielestämme kertomus oli tunteita herättävä ja hauskasti kirjoitettu, kiitos tarinasta! Toiseksi voittajaksi arvoimme Sinin tarinan bonsaipuun kuolemasta:

Surullisimman kohtalo teinivuosieni bonsai-vauva, joka pitkän ja pimeän talven masentamana päätti tiputtaa lehtensä ja leikkiä kuollutta kahden kuukauden ajan. Sitkeän kastelun ja valon lisääntymisen tuloksena talven jälkeen täysin kalju puu heräsi henkiin ja oli juuri saanut kasvatettua valtaosan lehdistään takaisin, kun kesäloma alkoi. Jätin puun vanhempieni hoiviin, ja äidin hoivissa se menestyikin hyvin monta viikkoa. Kuoliniskuna kuitenkin tuli kaksi viikkoa isäni hoivissa. Ilmeisesti kukaan ei nimen omaan ollut kehottanut kastelemaan tiskipöydällä olevaa puuta ja isä tyynesti oli seurannut vierestä, kun bonsai-parka kuivui pystyyn lavuaarin äärellä. Suurin voittoni ja tappioni on siis pikku-bonsai, joka heräsi eloon kahden kuukauden välikuoleman jälkeen - ja kuoli lopullisesti muutamaa kuukautta myöhemmin.

Voittajat saivat valita palkintonsa seuraavista kasveista:

arkijuoru (Tradescantia albiflora)
enkelinsiipi (Begonia x corallina)
"jaavansaniainen" (Microsorum sp.)
limoviikuna (Ficus benjamina)
keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica)
kirjojuoru (Tradescantia zebrina)
kultaköynnös (Epiprenum pinnatum "Lime")
marraskuunkaktus (Sclumbergera truncata)
muratti (Hedera helix)
pennimuori (Peperomia rotundifolia)
piilokukka (Cryptanthus sp.)
purppuraraatokukka (Stapelia grandiflora)
ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)
vesifiikus (Ficus pumila)

Onnea voittajille ja kiitos kaikille kisaan osallistuneille! Kaikki kilpailuun osallistuneet tarinat ovat luettavissa Facebook-sivullamme.

Kommentit

  1. Onnea voittajille!
    Viidakkokirjeille on tunnustus blogissani partsipuutarhuri.blogspot.com
    :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Vaatimaton pienoisbromelia

Piilokukat ( Cryptanthus ) ovat enimmäkseen Brasiliassa kasvavia ananaskasveja, jotka ylhäältä käsin näyttävät hauskasti tähdiltä. Juuri muuta yleistä niistä ei voikaan sanoa: noin puolensadan lajin joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kasveja, kivikoiden, metsänpohjan ja jopa suolaisten marskimaiden asukkeja, ruskean-, vihreän-, harmaan- ja valkoisenkirjavia lehtiä. Huonekasviksi useimmin tarjolla oleva laji lienee viirupiilokukka ( C. bivittatus ). Se on pieni ja sievä laji, jonka lehdet eivät kasva juuri kymmentä senttiä pidemmiksi, ja ovat kasvin nimen mukaisesti punertavajuovaiset. Viirupiilokukkia näkee aika ajoin kaupan pienten mehikasvien joukossa, sillä niitä ne päällisin puolin hieman muistuttavat, vaikka elintavoiltaan ovatkin aivan erilaisia.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.