Siirry pääsisältöön

Americano

Gaga -suvun saniainen (kuvakaappaus
Duke Universityn
Youtube-tiedotusvideosta)
Kasvimaailmassa tapahtuu: Väli- ja Etelä-Amerikan trooppisista sademetsistä on löydetty kokonainen uusi saniaissuku. Suvun lajeista kaksi on tieteelle täysin uusia ja muut 17 on aiemmin luokiteltu Cheilanthes -sukuun kuuluviksi ulkonäkönsä perusteella. Uudet molekyylimenetelmät ovat kuidenkin paljastaneet kasvien kuuluvan kokonaan omaan sukuunsa. Suvun löytäneet tutkijat ovat nimenneet suvun Lady Gagan mukaan. Vaan miksi juuri Lady Gaga?

Gaga -suvun saniaisen nuori lehti
(kuvakaappaus Duke Universityn
Youtube-tiedotusvideosta).
Suurimpana syynä lienee se, että saniaissuvun löytäneet tutkijat arvostavat artistia. Inspiraatiota nimeämiselle on antanut Duke Universityn professori Kathleen Pryerin mukaan myös eräs Lady Gagan käyttämistä esiintymisasu, joka muistuttaa kovasti Gaga-suvun saniaisten alkeisvarsikkoa (Saniaisten lisääntymisestä ja evoluutiohistoriasta Maija onkin kirjoittanut jo aiemmin):

Lady Gagan esiintymisasusta tulee mieleen kimalteleva alkeisvarsikko (kuva DukeToday).

Alkeisvarsikon ja esiintymisasun yhdenmukaisuuden lisäksi Lady Gagalla ja tuoreella saniaissuvulla on toinenkin merkittävä yhdenmukaisuus: saniaissuvun kaikkien lajien geeneissä tietyn geenin osa muodostaa kirjaimet GAGA. Koska kaikki geenit muodostuvat neljästä emäksestä, adeniinista (A), guaniinista (G), sytosiinista (C) ja tymiinistä (T), voisi kuvitella, ettei tässä olisi mitään ihmeellistä. Eikä olekaan, todennäköisesti GAGA -emäsjärjestys toistuu myös omissa geeneissämme useaan otteeseen. Huomionarvoista sen sijaan on se, että tämä emäsjärjestys löytyy kaikilta Gaga -suvun saniaisilta tietystä kohtaa genomia, kun taas muihin saniaissukuihin kuuluvilla saniaisilla on samassa kohtaa eri emäspareja. 

Gaga -suvun saniaisilta löytyy GAGA -emässekvenssi samasta kohtaa genomia (kuvakaappaus Duke Universityn Youtube-tiedotusvideosta).

Oman lisävärinsä tutkijoiden nimivaihtoehtoon toi myös saniaisten alkeisvarsikkovaiheen biseksuaalisuus. Heidän mielestään myös Lady Gagan työskentely sukupuolten, seksuaalivähemmistöjen ja muiden vähemmistöryhmien tasa-arvoisuuden eteen on ollut voimaannuttavaa. Alla vielä Duke Universityn Youtube-tiedotusvideo uudesta saniaissuvusta:  


Koska Gaga -suvun saniaiset elävät luonnonvaraisina tropiikissa ja monia trooppisia saniaisia pidetään huonekasveina, voi hyvinkin olla, että joku päivä osa niistä löytää tiensä myös huonekasveiksi. Omaa Lady Gaga -saniaista odotellessa siis!

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 2, lehtikirvat

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Tässä osassa esiintyvät lehtikirvat, jotka tavallisesti ovat huonekasvien tihulaisista kaikkein helpoimmin torjuttavia ja biologialtaan niin mielenkiintoisia, että ne tuntuvat suorastaan sympaattisilta.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.