Siirry pääsisältöön

1.

Viidakkokirjeiden joulukalenteri on täällä! Juhlistamme joulun odotusta julkaisemalla joka päivä aina jouluaattoon saakka uuden joulukalenteripostauksen. Joka päivälle on tarjolla oma yllätyksensä, joten pysykäähän kuulolla. Tässä tulee ensimmäinen kalenteripostaus, oikein hyvää joulukuun alkua kaikille!

Brassia signata (kuva Orchi, Wikimedia Commons).
Brassia -suvun orkideat lisääntyvät mielenkiintoisesti. Kasvin kukat muistuttavat hämähäkkejä ja houkuttelevat näin puoleensa hämähäkkejä saalistavia tiepistiäisiä, tarkemmin sanoen trooppisten Pepsis- ja Campomeris- sukujen naaraspuolisia edustajia. Naaraita siksi, että tiepistiäisistä vain naaraat saalistavat hämähäkkejä muniakseen niihin, jolloin kuoriutuvilla toukilla on valmiina ravintoa elämän alkumetreille. Molempien sukupuolten aikuiset käyttävät ravinnoksi lähinnä mettä.

Höynäytettävä Pepsis -suvun tiepistiäisnaaras on tällä kertaa
onnistunut iskemään kiinni aitoon saaliiseen
(kuva Julio.ospinao, Wikimedia Commons).
Orkideat siis huijaavat pölyttäjikseen pistiäisiä, jotka erehtyessään luulemaan kukkaa hämähäkiksi hyökkäävät sen kimppuun ja pistävät sen huuliosaa. Tämän hyökkäyksen seurauksena orkidean siitepölymyhkyt tarttuvat höynäytetyn naaraspistiäisen päähän. Pistiäisen lähtiessä etsimään pettyneenä uutta saalista, on ilmeisen todennäköistä, että se törmää vielä useampaan hämähäkkimäisellä ulkomuodolla huijaavaan orkidean kukkaan ja siirtää näin siitepölymyhkyt kasvista toiseen.
Näitä huonekasveinakin viihtyviä hämähäkkejä matkivia orkideoita löytyy luonnossa Floridan eteläosista, Länsi-Intian saaristosta ja trooppisesta Amerikasta.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Vaatimaton pienoisbromelia

Piilokukat ( Cryptanthus ) ovat enimmäkseen Brasiliassa kasvavia ananaskasveja, jotka ylhäältä käsin näyttävät hauskasti tähdiltä. Juuri muuta yleistä niistä ei voikaan sanoa: noin puolensadan lajin joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kasveja, kivikoiden, metsänpohjan ja jopa suolaisten marskimaiden asukkeja, ruskean-, vihreän-, harmaan- ja valkoisenkirjavia lehtiä. Huonekasviksi useimmin tarjolla oleva laji lienee viirupiilokukka ( C. bivittatus ). Se on pieni ja sievä laji, jonka lehdet eivät kasva juuri kymmentä senttiä pidemmiksi, ja ovat kasvin nimen mukaisesti punertavajuovaiset. Viirupiilokukkia näkee aika ajoin kaupan pienten mehikasvien joukossa, sillä niitä ne päällisin puolin hieman muistuttavat, vaikka elintavoiltaan ovatkin aivan erilaisia.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.