Siirry pääsisältöön

1.

Viidakkokirjeiden joulukalenteri on täällä! Juhlistamme joulun odotusta julkaisemalla joka päivä aina jouluaattoon saakka uuden joulukalenteripostauksen. Joka päivälle on tarjolla oma yllätyksensä, joten pysykäähän kuulolla. Tässä tulee ensimmäinen kalenteripostaus, oikein hyvää joulukuun alkua kaikille!

Brassia signata (kuva Orchi, Wikimedia Commons).
Brassia -suvun orkideat lisääntyvät mielenkiintoisesti. Kasvin kukat muistuttavat hämähäkkejä ja houkuttelevat näin puoleensa hämähäkkejä saalistavia tiepistiäisiä, tarkemmin sanoen trooppisten Pepsis- ja Campomeris- sukujen naaraspuolisia edustajia. Naaraita siksi, että tiepistiäisistä vain naaraat saalistavat hämähäkkejä muniakseen niihin, jolloin kuoriutuvilla toukilla on valmiina ravintoa elämän alkumetreille. Molempien sukupuolten aikuiset käyttävät ravinnoksi lähinnä mettä.

Höynäytettävä Pepsis -suvun tiepistiäisnaaras on tällä kertaa
onnistunut iskemään kiinni aitoon saaliiseen
(kuva Julio.ospinao, Wikimedia Commons).
Orkideat siis huijaavat pölyttäjikseen pistiäisiä, jotka erehtyessään luulemaan kukkaa hämähäkiksi hyökkäävät sen kimppuun ja pistävät sen huuliosaa. Tämän hyökkäyksen seurauksena orkidean siitepölymyhkyt tarttuvat höynäytetyn naaraspistiäisen päähän. Pistiäisen lähtiessä etsimään pettyneenä uutta saalista, on ilmeisen todennäköistä, että se törmää vielä useampaan hämähäkkimäisellä ulkomuodolla huijaavaan orkidean kukkaan ja siirtää näin siitepölymyhkyt kasvista toiseen.
Näitä huonekasveinakin viihtyviä hämähäkkejä matkivia orkideoita löytyy luonnossa Floridan eteläosista, Länsi-Intian saaristosta ja trooppisesta Amerikasta.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.

Maailman helpoin orkidea?

Onnistuttuani tappamaan useammankin perhoskämmekän, suhtauduin vuosikausia orkideoihin suurella varauksella. Ihailin niitä kaupan hyllyssä, mutten koskaan uskaltanut koettaa onneani niiden hoidossa, vaikka kokemusta monenlaisista huonekasveista muuten alkoikin kertyä. Reilu vuosi sitten vihdoin törmäsin orkideaan, jonka ostamista en voinut vastustaa, ja joka yllättäen osoittautui suunnilleen niin idioottivarmaksi hoidokiksi kuin huonekasvi ylipäätään voi olla. Se oli ludisia ( Ludisia discolor ).