lauantai 1. joulukuuta 2012

1.

Viidakkokirjeiden joulukalenteri on täällä! Juhlistamme joulun odotusta julkaisemalla joka päivä aina jouluaattoon saakka uuden joulukalenteripostauksen. Joka päivälle on tarjolla oma yllätyksensä, joten pysykäähän kuulolla. Tässä tulee ensimmäinen kalenteripostaus, oikein hyvää joulukuun alkua kaikille!

Brassia signata (kuva Orchi, Wikimedia Commons).
Brassia -suvun orkideat lisääntyvät mielenkiintoisesti. Kasvin kukat muistuttavat hämähäkkejä ja houkuttelevat näin puoleensa hämähäkkejä saalistavia tiepistiäisiä, tarkemmin sanoen trooppisten Pepsis- ja Campomeris- sukujen naaraspuolisia edustajia. Naaraita siksi, että tiepistiäisistä vain naaraat saalistavat hämähäkkejä muniakseen niihin, jolloin kuoriutuvilla toukilla on valmiina ravintoa elämän alkumetreille. Molempien sukupuolten aikuiset käyttävät ravinnoksi lähinnä mettä.

Höynäytettävä Pepsis -suvun tiepistiäisnaaras on tällä kertaa
onnistunut iskemään kiinni aitoon saaliiseen
(kuva Julio.ospinao, Wikimedia Commons).
Orkideat siis huijaavat pölyttäjikseen pistiäisiä, jotka erehtyessään luulemaan kukkaa hämähäkiksi hyökkäävät sen kimppuun ja pistävät sen huuliosaa. Tämän hyökkäyksen seurauksena orkidean siitepölymyhkyt tarttuvat höynäytetyn naaraspistiäisen päähän. Pistiäisen lähtiessä etsimään pettyneenä uutta saalista, on ilmeisen todennäköistä, että se törmää vielä useampaan hämähäkkimäisellä ulkomuodolla huijaavaan orkidean kukkaan ja siirtää näin siitepölymyhkyt kasvista toiseen.
Näitä huonekasveinakin viihtyviä hämähäkkejä matkivia orkideoita löytyy luonnossa Floridan eteläosista, Länsi-Intian saaristosta ja trooppisesta Amerikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...