torstai 20. joulukuuta 2012

20.

Tässä luukussa katsotaan, millaisista kasveista joulun arvokkaimmat maut ovat peräisin.

Maustekasveina käytetään toinen toistaan jännittävämpiä kasveja eri puolilta maailmaa.  Ne ovat usein pieniä osia pienikokoisista kasveista, ja kun ne vielä myydään kuivattuina, voivat mausteiden kilohinnat kivuta häkellyttäviin lukemiin. Maailman kolme kalleinta maustetta ovat suomalaisten suosiossa joulun aikaankin. Tässä ne ovat.


Elettaria cardamomum, Franz Eugen Köhler.
Kolmossijaa pitää kardemumma, jota saadaan inkiväärikasveihin kuuluvista Elettaria- ja Amomum-suvun lajeista. Jopa nelimetriseksi venähtävästä kasvista käytetään vain siemenet, joista syntyy jauhettuna kardemumman herkullinen tuoksu. Kunkin kasvin siemenkodat kypsyvät eri aikoina, joten ne täytyy kerätä käsin. Eniten kardemummaa käytetään Intiassa, mistä kasvi on kotoisinkin. Euroopassa sen ylivoimaisesti suurimpia kuluttajia ovat kuitenkin Pohjoismaiden innokkaat leipurit.

Vihreä ja musta kardemumma, Autopilot.
Oikeaoppisesti kardemumman siemenet pitäisi jauhaa juuri ennen käyttöä, sillä ne menettävät nopeasti aromiaan jauhettuna. En muista nähneeni kaupoissa kokonaisia siemeniä, mutta jos sellaisia sattuisi löytämään, voisi niistä myös kokeilla kasvattaa oman pensaan. Kardemummat kuuluvat kosteiden sade- ja monsuunimetsien aluskasvillisuuteen, joten ne tuskin olisivat kovin vaativia kasvatteja.

Vaniljaplantaasi Réunionilla, David Monniaux.
Toisella sijalla on vanilja, jonka hinta voi kivuta 1600 euroon kilolta. Se lienee likimain ainoa ruokakasvina käytetty orkidea. Mauste nimittäin saadaan vaniljaorkidean (Vanilla planifolia) siemenkodista. Ensiksi tämän köynnöstävän epifyyttiorkidean kukat on yksitellen pölytettävä, kukin kahdentoista tunnin sisällä aukeamisestaan. Kodat poimitaan, kun ne puolisen vuotta myöhemmin ovat vihdoin kypsiä, ja ne saavat herkullisen makunsa vasta käymiskäsittelyn jälkeen. Vaniljaorkidea on alun perin kotoisin Väli-Amerikasta, missä jo atsteekit maustoivat sillä kaakaota. Nykyään tärkein vaniljantuottajamaa on Madagaskar. Suuri osa kaupan hyllyn vaniljanmakuisista tuotoksista ei kuitenkaan sisällä lainkaan vaniljaa, vaan selluloosateollisuuden sivutuotteena syntyvää vanilliinia, tuleehan se valtavan paljon halvemmaksi.

Kussakin vaniljatangossa on siemeniä tuhatmäärin. Valitettavasti orkideansiementen idätys on hyvin vaikeaa ja vaatii usein laboratorio-olosuhteet. Sen sijaan kukkakaupasta tämän orkidean saattaa hyvinkin löytää kaupan, eikä se ole ylettömän hankalakaan hoidokki.

Mausteena käytetään vain punaiset luotit. Kuva: Liné1.
Maailman kalleimman mausteen tittelin saa joulupullat lämpimänkeltaiseksi värjäävä sahrami. Sahramia on käytetty Välimeren seuduilla jo ainakin neljätuhatta vuotta, mikä on sikäli hämmästyttävää, että pienenkin sahramimäärän kerääminen vaatii valtavasti työtä. Sahramia nimittäin saadaan maustekrookuksen (Crocus sativus) kukkien luoteista. Kussakin kukassa on vain kolme hentoa luottia ja kussakin kasvissa korkeintaan muutama kukka. Niinpä yhden sahramikilon tuottamiseen tarvitaan kahden jalkapallokentän verran peltoa, jolla kasvaa yli sata tuhatta kukkaa. Ja jonkun täytyy tietenkin poimia kaikki sadattuhannet luotit. Eipä ihme, että sahramin kilohinta kipuaa helposti tuhansiin euroihin. Tärkeimmäksi sahramin tuottajamaaksi on noussut Iran, mutta korkealaatuisin - ja kallein - sahrami tulee Kashmirista, Intiasta.

Muita krookuksen suvun lajeja käytetään puutarhakasveina Suomessakin, mutta huonekasveiksi ne eivät tarvitsemansa pitkän, viileän lepokauden vuoksi oikein sovi. Maustekrookus ei myöskään siedä Suomen talvien kovia pakkasia, joten sitä lienee parasta ihailla vain joulupullassa.

Sahraminviljelyä Iranissa, Moka2002.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...