Siirry pääsisältöön

20.

Tässä luukussa katsotaan, millaisista kasveista joulun arvokkaimmat maut ovat peräisin.

Maustekasveina käytetään toinen toistaan jännittävämpiä kasveja eri puolilta maailmaa.  Ne ovat usein pieniä osia pienikokoisista kasveista, ja kun ne vielä myydään kuivattuina, voivat mausteiden kilohinnat kivuta häkellyttäviin lukemiin. Maailman kolme kalleinta maustetta ovat suomalaisten suosiossa joulun aikaankin. Tässä ne ovat.


Elettaria cardamomum, Franz Eugen Köhler.
Kolmossijaa pitää kardemumma, jota saadaan inkiväärikasveihin kuuluvista Elettaria- ja Amomum-suvun lajeista. Jopa nelimetriseksi venähtävästä kasvista käytetään vain siemenet, joista syntyy jauhettuna kardemumman herkullinen tuoksu. Kunkin kasvin siemenkodat kypsyvät eri aikoina, joten ne täytyy kerätä käsin. Eniten kardemummaa käytetään Intiassa, mistä kasvi on kotoisinkin. Euroopassa sen ylivoimaisesti suurimpia kuluttajia ovat kuitenkin Pohjoismaiden innokkaat leipurit.

Vihreä ja musta kardemumma, Autopilot.
Oikeaoppisesti kardemumman siemenet pitäisi jauhaa juuri ennen käyttöä, sillä ne menettävät nopeasti aromiaan jauhettuna. En muista nähneeni kaupoissa kokonaisia siemeniä, mutta jos sellaisia sattuisi löytämään, voisi niistä myös kokeilla kasvattaa oman pensaan. Kardemummat kuuluvat kosteiden sade- ja monsuunimetsien aluskasvillisuuteen, joten ne tuskin olisivat kovin vaativia kasvatteja.

Vaniljaplantaasi Réunionilla, David Monniaux.
Toisella sijalla on vanilja, jonka hinta voi kivuta 1600 euroon kilolta. Se lienee likimain ainoa ruokakasvina käytetty orkidea. Mauste nimittäin saadaan vaniljaorkidean (Vanilla planifolia) siemenkodista. Ensiksi tämän köynnöstävän epifyyttiorkidean kukat on yksitellen pölytettävä, kukin kahdentoista tunnin sisällä aukeamisestaan. Kodat poimitaan, kun ne puolisen vuotta myöhemmin ovat vihdoin kypsiä, ja ne saavat herkullisen makunsa vasta käymiskäsittelyn jälkeen. Vaniljaorkidea on alun perin kotoisin Väli-Amerikasta, missä jo atsteekit maustoivat sillä kaakaota. Nykyään tärkein vaniljantuottajamaa on Madagaskar. Suuri osa kaupan hyllyn vaniljanmakuisista tuotoksista ei kuitenkaan sisällä lainkaan vaniljaa, vaan selluloosateollisuuden sivutuotteena syntyvää vanilliinia, tuleehan se valtavan paljon halvemmaksi.

Kussakin vaniljatangossa on siemeniä tuhatmäärin. Valitettavasti orkideansiementen idätys on hyvin vaikeaa ja vaatii usein laboratorio-olosuhteet. Sen sijaan kukkakaupasta tämän orkidean saattaa hyvinkin löytää kaupan, eikä se ole ylettömän hankalakaan hoidokki.

Mausteena käytetään vain punaiset luotit. Kuva: Liné1.
Maailman kalleimman mausteen tittelin saa joulupullat lämpimänkeltaiseksi värjäävä sahrami. Sahramia on käytetty Välimeren seuduilla jo ainakin neljätuhatta vuotta, mikä on sikäli hämmästyttävää, että pienenkin sahramimäärän kerääminen vaatii valtavasti työtä. Sahramia nimittäin saadaan maustekrookuksen (Crocus sativus) kukkien luoteista. Kussakin kukassa on vain kolme hentoa luottia ja kussakin kasvissa korkeintaan muutama kukka. Niinpä yhden sahramikilon tuottamiseen tarvitaan kahden jalkapallokentän verran peltoa, jolla kasvaa yli sata tuhatta kukkaa. Ja jonkun täytyy tietenkin poimia kaikki sadattuhannet luotit. Eipä ihme, että sahramin kilohinta kipuaa helposti tuhansiin euroihin. Tärkeimmäksi sahramin tuottajamaaksi on noussut Iran, mutta korkealaatuisin - ja kallein - sahrami tulee Kashmirista, Intiasta.

Muita krookuksen suvun lajeja käytetään puutarhakasveina Suomessakin, mutta huonekasveiksi ne eivät tarvitsemansa pitkän, viileän lepokauden vuoksi oikein sovi. Maustekrookus ei myöskään siedä Suomen talvien kovia pakkasia, joten sitä lienee parasta ihailla vain joulupullassa.

Sahraminviljelyä Iranissa, Moka2002.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.

Maailman helpoin orkidea?

Onnistuttuani tappamaan useammankin perhoskämmekän, suhtauduin vuosikausia orkideoihin suurella varauksella. Ihailin niitä kaupan hyllyssä, mutten koskaan uskaltanut koettaa onneani niiden hoidossa, vaikka kokemusta monenlaisista huonekasveista muuten alkoikin kertyä. Reilu vuosi sitten vihdoin törmäsin orkideaan, jonka ostamista en voinut vastustaa, ja joka yllättäen osoittautui suunnilleen niin idioottivarmaksi hoidokiksi kuin huonekasvi ylipäätään voi olla. Se oli ludisia ( Ludisia discolor ).