lauantai 22. joulukuuta 2012

22.

Jouluaatto lähenee! Tämän päivän luukussa ihastellaan tuttua ja tuoksuvaa joulukukkaa.


Useassa kodissa hyasintti (Hyacinthus orientalis) on se tuttu joulukukka, jota ilman ei joulu tunnu samalta. Tämä voimakkaasti tuoksuva kasvi on kotoisin Lähi-Idästä: Syyrian, Libanonin sekä Keski- ja Etelä-Turkin alueilta. Monikaan ei taida tietää, että hyasintti kuuluu parsakasvien laajaan heimoon (Asparagaceae) ja on siten sukua paitsi syötävälle parsalle (Asparagus officinalis), myös muun muassa traakkipuille (Dracaena), jukoille (Yucca) sekä verililjapuille (Cordyline).


Hyasinttilajikkeita on jalostettu noin pari tuhatta erilaista,
joten jokaiselle löytynee oma suosikkinsa. Yleisimmät kaupan
olevat värit lienevät violetti, vaaleanpunainen ja valkoinen
(kuva Maija Karala).

Joulukukaksi ostettu hyasintti menestyy parhaiten, kun sitä muistaa kastella niukasti ja asettaa sen vedottomaan paikkaan. Kukinto kestää kauemmin, mikäli hyasinttia on mahdollista siirtää viileämpään yöksi, esimerkiksi eteiseen. Hyasintti, varsinkin kasvin sipuli, sisältää alkaloideja ja on suurina määrinä myrkyllistä. Kasvi tuleekin pitää poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta, jotta myrkytystapauksilta vältytään. Hyasintin voimakas, hajuvesiteollisuudessakin käytetty tuoksu voi myös aiheuttaa allergisia oireita herkille ihmisille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...