Siirry pääsisältöön

Neiti kevät on tullut kaupunkiin...

...ainakin monet huonekasvit ovat jo selkeästi piristyneet ja aloittaneet kasvunsa talvilevon jäljiltä. Viime viikonloppuna vietettiin paremman puoliskon valmistujaisjuhlia ja lahjojen joukossa oli myös herttainen vaaleanpunaisin kerrotuin kukin kukkiva tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana). Toivottavasti osaan hoitaa kasvia oikein, tulilatvat kun eivät aiemmin ole juuri menestyneet hoidossani kovin kauaa. 

Vaaleanpunaisen kerrotun tulilatvan kukat ovat suloisen keväisiä.

Viime syksynä heräteostoksena Bauhausin alelaarista ostettu Brassia kasvattaa kahta uutta versoa, jotka ovat parin viime viikon aikana tuntuneet kasvavan silmissä. 
Uusi verso kasvaa vanhan verson tyvestä.

Täplikki (Ledenbouria socialis) on talven hiljaiselonsa jälkeen aloittanut uusien sivusipulien kasvattamisen. Pieniä sipulinalkuja näyttää olevan tulossa verrattain runsaasti. 

Täplikin sipulit kasvavat tiiviinä rykelmänä.

Keittiön ikkunalaudalla majaileva linnunsilmächili (Capsicum frutescens) aloittelee jo kukintaansa, joten tiedossa on taas uutta chilisatoa kotikeittiön tarpeisiin. Yhden chilikasvin hedelmillä saa maustettua kivasti arkiset kokkailut aina, kun ruokaan kaipaa hieman tulisuutta. Ja mauste on taatusti tuoretta ja lisäaineetonta. 

Chili availee kukkiaan.

Viime vuoden loppukesällä sain viidakkoni asukkaaksi myös kauan kaipaamani sinikohtalonköynnöksen (Clerodendrum ugandense), kun bongasin sellaisen viimein Viherlandian alepöydältä. Olen jo aiemmin koettanut kasvattaa kasvia pistokkaista, mutta tuolloin kasvi ei lähtenyt kasvuun. Nyt näyttää kuitenkin jo paremmalta, sinikohtalonköynnös ehti jo kukkia muutaman kukan ja tekee parhaillaan uusia nuppuja. 


Sinikohtalonköynnös kasvattaa tiiviin nippuryppään, josta siroja perhosia
muistuttavat siniset kukat aukeavat.

Näiden lisäksi myös palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) kasvattaa viimein uutta, vähemmän kuvauksellisen näköistä, versoa. Kentiapalmu (Howea forsteriana) kasvattaa hitaaseen tahtiin uutta lehteä ja  kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) niin ikään uusia sivuversoja latvomisen jäljiltä. Myös ensimmäiset hyöty- ja koristekasvien siemenet ovat menossa multiin itämään lähiviikkoina...

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.

Kaikki mitä halusit tietää japaninkäpypalmusta

Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta) on yksi suosikkihuonekasveistani, vaikka suhteemme onkin täynnä ristiriitoja. Kasvi on nimittäin vaarallinen, väkivaltainen, eikä useinkaan käyttäydy niin kuin haluaisin. Mutta kaunis ja kiehtova se on, ja sen hengiltä saaminen vaatii jo taitoa.

Vaikka käpypalmuja tunnetaan toistasataa lajia, huonekasveina näkee käytännössä vain kahta. Japaninkäpypalmu on niistä ylivoimaisesti yleisempi, kun taas aiemmin esittelemäni samiakäpypalmu (Zamia pumila) on sikäli harvinainen, että sen bongaaminen kukkakaupasta on melkoinen löytö.