Siirry pääsisältöön

Neiti kevät on tullut kaupunkiin...

...ainakin monet huonekasvit ovat jo selkeästi piristyneet ja aloittaneet kasvunsa talvilevon jäljiltä. Viime viikonloppuna vietettiin paremman puoliskon valmistujaisjuhlia ja lahjojen joukossa oli myös herttainen vaaleanpunaisin kerrotuin kukin kukkiva tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana). Toivottavasti osaan hoitaa kasvia oikein, tulilatvat kun eivät aiemmin ole juuri menestyneet hoidossani kovin kauaa. 

Vaaleanpunaisen kerrotun tulilatvan kukat ovat suloisen keväisiä.

Viime syksynä heräteostoksena Bauhausin alelaarista ostettu Brassia kasvattaa kahta uutta versoa, jotka ovat parin viime viikon aikana tuntuneet kasvavan silmissä. 
Uusi verso kasvaa vanhan verson tyvestä.

Täplikki (Ledenbouria socialis) on talven hiljaiselonsa jälkeen aloittanut uusien sivusipulien kasvattamisen. Pieniä sipulinalkuja näyttää olevan tulossa verrattain runsaasti. 

Täplikin sipulit kasvavat tiiviinä rykelmänä.

Keittiön ikkunalaudalla majaileva linnunsilmächili (Capsicum frutescens) aloittelee jo kukintaansa, joten tiedossa on taas uutta chilisatoa kotikeittiön tarpeisiin. Yhden chilikasvin hedelmillä saa maustettua kivasti arkiset kokkailut aina, kun ruokaan kaipaa hieman tulisuutta. Ja mauste on taatusti tuoretta ja lisäaineetonta. 

Chili availee kukkiaan.

Viime vuoden loppukesällä sain viidakkoni asukkaaksi myös kauan kaipaamani sinikohtalonköynnöksen (Clerodendrum ugandense), kun bongasin sellaisen viimein Viherlandian alepöydältä. Olen jo aiemmin koettanut kasvattaa kasvia pistokkaista, mutta tuolloin kasvi ei lähtenyt kasvuun. Nyt näyttää kuitenkin jo paremmalta, sinikohtalonköynnös ehti jo kukkia muutaman kukan ja tekee parhaillaan uusia nuppuja. 


Sinikohtalonköynnös kasvattaa tiiviin nippuryppään, josta siroja perhosia
muistuttavat siniset kukat aukeavat.

Näiden lisäksi myös palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) kasvattaa viimein uutta, vähemmän kuvauksellisen näköistä, versoa. Kentiapalmu (Howea forsteriana) kasvattaa hitaaseen tahtiin uutta lehteä ja  kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) niin ikään uusia sivuversoja latvomisen jäljiltä. Myös ensimmäiset hyöty- ja koristekasvien siemenet ovat menossa multiin itämään lähiviikkoina...

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Maailman helpoin orkidea?

Onnistuttuani tappamaan useammankin perhoskämmekän, suhtauduin vuosikausia orkideoihin suurella varauksella. Ihailin niitä kaupan hyllyssä, mutten koskaan uskaltanut koettaa onneani niiden hoidossa, vaikka kokemusta monenlaisista huonekasveista muuten alkoikin kertyä. Reilu vuosi sitten vihdoin törmäsin orkideaan, jonka ostamista en voinut vastustaa, ja joka yllättäen osoittautui suunnilleen niin idioottivarmaksi hoidokiksi kuin huonekasvi ylipäätään voi olla. Se oli ludisia (Ludisia discolor).

Tee-se-itse: sademetsä makuuhuoneessa

Kirjoitin aiemmin kasviterraariosta, jonka vuosia sitten rakensin vanhaan akvaarioon. Mainitsin silloin, että jos olisin tekemässä samaa paremmalla ajalla ja suuremmalla budjetilla, tekisin muutamia asioita toisin. Tänä kesänä siihen vihdoin tarjoutui tilaisuus.

Leopardigekkomme Napsu muutti keväällä tilavampaan terraarioon (joka, sattumoisin, on se sama vanha akvaario, jossa edellinen pienoisviidakkoni asusti) ja sen vanha koti jäi ylimääräiseksi. Rakensin siitä nyt pienen sademetsän koristamaan muuten kasvitonta makuuhuonetta - koska kyllähän kaikissa hyvissä makuuhuoneissa on oltava sademetsä.

Tässä artikkelissa käyn läpi terraarion rakennuksen vaiheet, käyttämäni tarvikkeet ja budjetin - josko joku lukijoista innostuisi itsekin rakennuspuuhiin.