Siirry pääsisältöön

Kasvit maailmanhistorian melskeissä

Historian tunnetuista taiteilijoista usea kiinnitti huomiota kasveihinkin. Niin teki myös van Gogh  (kuva Wikimedia Commons).

Maailmanhistoria on pullollaan merkkihenkilöitä, jotka kaikki oitis tunnistavat nimen kuultuaan. Isaac Newton? Ah, mekaniikan perusteet. Aleksanteri Suuri? Vaatimattomasti loi kolmelle mantereelle ulottuvan valtakunnan ja käynnisti hellenistisen aikakauden. Vincent van Gogh? Euroopan kuuluisia postimpressionistisia kuvataiteilijoita. Paljon vaatimattomammaksi ja vähemmälle huomiolle jäävät kasvit, joista monet ovat merkittävällä tavalla olleet luomassa maailmaa sellaisena, kuin me nyt sen tunnemme. 

Kirjan visuaalinen ilme on viehättävän vanhanaikainen vanhoine
kasvipiirroskuvineen.

Bill Lawsin kirja 50 Kasvia, jotka muuttivat maailmaa esittelee nimensä mukaisesti viisikymmentä kasvia, joilla on ollut tärkeä roolinsa ihmiskunnan historiassa. Kasvit esitellään tieteellisen nimen mukaan aakkosjärjestyksessä, joten kasviesittelyn aloittaa agaave (Agave spp). Kustakin kasvista kerrotaan alkuperäalue, kasvityyppi (joka kirjassa tarkoittaa lähinnä sitä, onko kasvi puu, pensas, ruoho, sipuli vai jokin muu) ja korkeus. Lisäksi yhdellä vilkaisulla voi myös tarkistaa kasvin käyttötarkoituksen: ravintokasvi, lääkekasvi, myy hyötykasvi tai kauppakasvi. Kasvilla voi olla myös useampia tai kaikki listatut käyttötarkoitukset.

Kirjan kuvituksena käytetään piirroskuvien lisäksi myös valokuvia, joista osa on hyvinkin vanhoja.
Kasviesittelyissä kerrotaan kustakin kasvista todella paljon jännittäviä ja yllättäviäkin tietoja, joita kasvikirjoissa yleensä ei käsitellä juurikaan. Sen sijaan kasvien perusominaisuudet jäävät vähemmälle huomiolle. Tämä sopii mielestäni hyvin kirjan teemaan ja ainakin itseäni viihdyttävät suuresti kertomukset jonkin kasvin kiemuroista historian myllerryksissä. Tiesittekö esimerkiksi, että eurooppalaisten innokas teenjuonti edesauttoi kokonaisen uuden laivatyypin, klipperin, kehittymistä? Tai että hollantilaiset ihastuivat 1600-luvulla tulppaaneihin niin paljon, että yksi kukkasipuli saattoi maksaa saman verran kuin kokonainen talo puutarhoineen?

Kirja on täynnä kiinnostavia
tietolaatikoita, joissa perehdytään
tarkemmin johonkin jännittävään
yksityiskohtaan.
50 Kasvia, jotka muuttivat maailmaa on oivallinen tapa tutustua monen hyöty- ja muutaman huonekasvinkin historiaan. Kirjaa voikin suositella niin kaikille kasvinystäville kuin ihmiskunnan historiasta yleisemmin kiinnostuneillekin: maailmanhistoria kasvilajien kautta tarkasteltuna tuo historiallisiin tapahtumiin uutta näkökulmaa.


Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Kaikki mitä halusit tietää japaninkäpypalmusta

Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta) on yksi suosikkihuonekasveistani, vaikka suhteemme onkin täynnä ristiriitoja. Kasvi on nimittäin vaarallinen, väkivaltainen, eikä useinkaan käyttäydy niin kuin haluaisin. Mutta kaunis ja kiehtova se on, ja sen hengiltä saaminen vaatii jo taitoa.

Vaikka käpypalmuja tunnetaan toistasataa lajia, huonekasveina näkee käytännössä vain kahta. Japaninkäpypalmu on niistä ylivoimaisesti yleisempi, kun taas aiemmin esittelemäni samiakäpypalmu (Zamia pumila) on sikäli harvinainen, että sen bongaaminen kukkakaupasta on melkoinen löytö.

Pienen kasvipuodin lumoissa

Kävin lokakuussa Amsterdamissa, jossa vietimme mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa pitkän viikonlopun. Lomareissun pääkohtana oli Amsterdamin kaupunkimaraton, jossa seurueen miespuoliset jäsenet kävivät juoksemassa puolimaratonin. Kasviharrastajana käytin kuitenkin tilaisuuteni hyväksi ja selvittelin etukäteen sopivia kiinnostavia vierailukohteita. Facebookin Huonekasvit -ryhmästä sainkin vinkiksi piipahtaa paikallisessa Wildernis-nimisessä kasvikaupassa.