Siirry pääsisältöön

Yksityiskohtia

Lieriöitulehti lisääntyy hieman epätavallisemmalla tavalla.

Kasvi, joka kasvattaa jälkeläisensä suoraan lehtiensä kärjissä valmiiksi? Näin tekee Madagasgarilta kotoisin oleva mehikasvi, lieriöitulehti (Kalanchoe delagoense).


Lieriöitulehti on melko vaatimaton mehikasvi, jonka hujoppimaisesta varresta kasvaa paksuja, meheviä ja suloisen täplikkäänkirjavia lehtiä. Näiden lieriönmallisten lehtien kärkiin kasvaa pieniä ruusukkeita, joihin kasvaa pikku hiljaa myös omat juuret. Ruusukkeet irtoavat kasvista kevyestäkin kosketuksesta ja juurtuvat ongelmitta multaan päästessään, jolloin niistä vähitellen kasvaa emokasvin näköisiä uusia yksilöitä. 

Tämä erikoinen suvuton lisääntymistapa on osoittautunut varsin menestyksekkäästi. Oman kasvini ruukun juurella, samoin kuin viereistenkin kasvien ruukuissa, kasvaa säännöllisesti uusia lieriöituehtiä. Lieriöitulehti on menestynyt myös isommassa mittakaavassa. Helppohoitoisena kasvina sitä on maailmalla istutettu paljon puutarhakasviksi ja tehokkaasti leviävänä se onkin nykyään alkuperäiskasveja uhkaava invaasiolaji Australiassa ja Tyynenmeren saarilla. Kaiken tämän lisäksi lieriöiulehti sisältää sydämen toimintaan vaikuttavia steroideja, jotka voivat olla tappavia laidunkarjalle. 


Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.