Siirry pääsisältöön

Yksityiskohtia

Lieriöitulehti lisääntyy hieman epätavallisemmalla tavalla.

Kasvi, joka kasvattaa jälkeläisensä suoraan lehtiensä kärjissä valmiiksi? Näin tekee Madagasgarilta kotoisin oleva mehikasvi, lieriöitulehti (Kalanchoe delagoense).


Lieriöitulehti on melko vaatimaton mehikasvi, jonka hujoppimaisesta varresta kasvaa paksuja, meheviä ja suloisen täplikkäänkirjavia lehtiä. Näiden lieriönmallisten lehtien kärkiin kasvaa pieniä ruusukkeita, joihin kasvaa pikku hiljaa myös omat juuret. Ruusukkeet irtoavat kasvista kevyestäkin kosketuksesta ja juurtuvat ongelmitta multaan päästessään, jolloin niistä vähitellen kasvaa emokasvin näköisiä uusia yksilöitä. 

Tämä erikoinen suvuton lisääntymistapa on osoittautunut varsin menestyksekkäästi. Oman kasvini ruukun juurella, samoin kuin viereistenkin kasvien ruukuissa, kasvaa säännöllisesti uusia lieriöituehtiä. Lieriöitulehti on menestynyt myös isommassa mittakaavassa. Helppohoitoisena kasvina sitä on maailmalla istutettu paljon puutarhakasviksi ja tehokkaasti leviävänä se onkin nykyään alkuperäiskasveja uhkaava invaasiolaji Australiassa ja Tyynenmeren saarilla. Kaiken tämän lisäksi lieriöiulehti sisältää sydämen toimintaan vaikuttavia steroideja, jotka voivat olla tappavia laidunkarjalle. 


Kommentit

Lukijoiden suosikit

Kaikki mitä halusit tietää japaninkäpypalmusta

Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta) on yksi suosikkihuonekasveistani, vaikka suhteemme onkin täynnä ristiriitoja. Kasvi on nimittäin vaarallinen, väkivaltainen, eikä useinkaan käyttäydy niin kuin haluaisin. Mutta kaunis ja kiehtova se on, ja sen hengiltä saaminen vaatii jo taitoa.

Vaikka käpypalmuja tunnetaan toistasataa lajia, huonekasveina näkee käytännössä vain kahta. Japaninkäpypalmu on niistä ylivoimaisesti yleisempi, kun taas aiemmin esittelemäni samiakäpypalmu (Zamia pumila) on sikäli harvinainen, että sen bongaaminen kukkakaupasta on melkoinen löytö.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Pienen kasvipuodin lumoissa

Kävin lokakuussa Amsterdamissa, jossa vietimme mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa pitkän viikonlopun. Lomareissun pääkohtana oli Amsterdamin kaupunkimaraton, jossa seurueen miespuoliset jäsenet kävivät juoksemassa puolimaratonin. Kasviharrastajana käytin kuitenkin tilaisuuteni hyväksi ja selvittelin etukäteen sopivia kiinnostavia vierailukohteita. Facebookin Huonekasvit -ryhmästä sainkin vinkiksi piipahtaa paikallisessa Wildernis-nimisessä kasvikaupassa.