tiistai 26. marraskuuta 2013

Yksityiskohtia

Lieriöitulehti lisääntyy hieman epätavallisemmalla tavalla.

Kasvi, joka kasvattaa jälkeläisensä suoraan lehtiensä kärjissä valmiiksi? Näin tekee Madagasgarilta kotoisin oleva mehikasvi, lieriöitulehti (Kalanchoe delagoense).


Lieriöitulehti on melko vaatimaton mehikasvi, jonka hujoppimaisesta varresta kasvaa paksuja, meheviä ja suloisen täplikkäänkirjavia lehtiä. Näiden lieriönmallisten lehtien kärkiin kasvaa pieniä ruusukkeita, joihin kasvaa pikku hiljaa myös omat juuret. Ruusukkeet irtoavat kasvista kevyestäkin kosketuksesta ja juurtuvat ongelmitta multaan päästessään, jolloin niistä vähitellen kasvaa emokasvin näköisiä uusia yksilöitä. 

Tämä erikoinen suvuton lisääntymistapa on osoittautunut varsin menestyksekkäästi. Oman kasvini ruukun juurella, samoin kuin viereistenkin kasvien ruukuissa, kasvaa säännöllisesti uusia lieriöituehtiä. Lieriöitulehti on menestynyt myös isommassa mittakaavassa. Helppohoitoisena kasvina sitä on maailmalla istutettu paljon puutarhakasviksi ja tehokkaasti leviävänä se onkin nykyään alkuperäiskasveja uhkaava invaasiolaji Australiassa ja Tyynenmeren saarilla. Kaiken tämän lisäksi lieriöiulehti sisältää sydämen toimintaan vaikuttavia steroideja, jotka voivat olla tappavia laidunkarjalle. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...