Siirry pääsisältöön

Seikkailu alppimaassa

Geneven kasvitieteellisen puutarhan pääportilta aukeaa palmukuja.

Minulle tarjoutui joulukuun alussa oivallinen tilaisuus yllättävään viikonloppulomaseen Sveitsissä. Aivan mahtavaa, sillä siitä lähtien, kun vietin maassa yhden kseän työharjoittelun merkeissä, olen kaivannut takaisin. Vaikka vierailu ei montaa päivää kestänytkään, onnistuin tehokkaasti sisällyttämään siihen peräti kaksi eri kasvitieteellistä puutarhaa, Geneven ja Lausannen. Seuraavaksi vuorossa ensimmäisen esittely!

Jardin Botanique -pysäkki.
Geneven kasvitieteellinen puutarha sijaitsee aivan Genevejärven tuntumassa, noin parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä keskustasta, joten päätin seikkailla perille kävellen.

Keskustan Cornavin -rautatieasemalta puutarhaan päin kävellessä ei kannata tehdä kuten minä, ja hämääntyä matkan varrella vastaan tulevasta Jardin Botanique -nimisestä paikallisliikennepysäkistä. Eikä varsinkaan kääntyä seuraavasta risteyksestä oikealle, jos tahtoo päästä perille nopeasti.

Itse käännyin ja päädyin puutarhaan hieman kiertoreittiä, Genevejärven rantaa pitkin kiertävän paikallisen rantaraitin kautta. Maisemat kyllä olivat erittäin kauniita, joten sinänsä kiertoreitti ei harmittanut. Sveitsin vesistöille tyypilliseen tapaan Genevejärvikin on kristallinkirkas ja oli jopa pilvisenä ja ankean harmaana talvipäivänä väriltään suunnilleen uima-altaan turkoosi.

Upeat, isot puistoplataanit (Platanus hybrida) reunustivat
järvenrantareittiä.

Järveltä päin tullessani päädyin kasvitieteelliseen puutarhaan sivusisäänkäynnistä, joka ei suuremmin olemassaoloaan mainosta. Sentään portin sisäpuolelta löytyi opastekartta puutarhaan, joka osoittautui yllättävän laajalle alueelle levittäytyneeksi. Varsinaisen kasvitieteellisen osan lisäksi puutarhassa on myös suuri viheralue, joka on kartassa nimetty piknikalueeksi. Kesäisin voisi kuvitella alueen olevan melkoisen suosittua.

Geneven kasvitieteellinen puutarha tarjoaa tekemistä tuntikausiksi: vähemmän kasviorientoituneetkin viihtyvät kesäaikaan suurella vihreällä piknikalueella eväsretkellä.

Järven puoleinen sisäänkäynti puutarhaan kulkee alikulkutunnelin kautta. Tunnelin seinustalla esitellään puutarhassa viihtyviä luonnoneläimiä ja niiden jälkiä. Alikulkutunneleihin on Sveitsissä muutoinkin panostettu kasvinystävää miellyttävästi, mutta tästä ehkä lisää myöhemmin...


Heti alikulkutunnelista puutarhaan saavuttaessa edessä päin odottaa Serre témperee eli lauhkean vyöhykkeen kasveja esittelevä kasvihuone. Kasvihuonetta asustavat monenlaiset palmut, mehikasvit, käpypalmut ja näin talvellakin kauniisti kukkivat köynnökset.

Serre témperee.

Kasvihuoneen sisällä odottaa rehevä viidakkonäkymä.
Yksi kulmaus on täynnä kaktuksia ja muita mehikasveja.

Kliivia kukkii kasvihuoneessa joulukuussa...

...samoin kuin huoneen parven kaiteita kiertelevä bougainvillea.

Lauhkean vyöhykkeen kasvihuoneen lisäksi puutarhasta löytyy vielä kaksi muutakin kasvihuonetta: Jardin d'hiver eli tarvipuutarha sekä Serre tropicale eli trooppinen kasvihuone. Näistä jälkimmäinen on puutarhan isoin kasvihuone, mutta sinne asti en vierailuni aikana kuitenkaan valitettavasti ehtinyt. Ensi kerralla sitten!

Talvipuutarhaan ja sen vieressä olevaan trooppiseen kasvihuoneeseen johtaa sorapolku, jonka vuorottelevat vihreät puutarhapenkin ja suuret puistoplataanit. Kesällä varmasti ihastuttava paikka istuskella hetki.

Opastaulu esittelee talvipuutarhan pohjapiirrustuksen: eteläsiivessä on esillä trooppisia hyötykasveja, pohjoissiivessä taas trooppisia koristekasveja.

Talvipuutarha jakautuu pohjois- ja eteläsiipeen sekä keskiosan viehättävään koristelammikkoon, jonka äärelle voi istahtaa nauttimaan kasvihuoneen kosteanlämpimästä, vehreästä tunnelmasta. Eteläsiipi esittelee trooppisia hyötykasveja. Edustettuina ovat niin monet trooppiset juurekset ja pensaat, kuten maniokki, tapioka ja ananas, kuin suuremmat köynnöstävät ja puumaisemmat kasvitkin: vanilja, papaija, kahvi, kaakao, banaani...

Hyötykasvisiivessä komeilee hedelmää tekevä papaija.

Kasvihuoneen keskiosan koristelammikon äärellä viihtyy varsinainen kasvirunsaus. Lisäksi lammikon ympäriltä löytyy tuoleja ja pöytä, joten paikka sopii oivallisesti vaikkapa evästauon viettoon. Vieraillessani kasvihuoneessa siellä olikin menossa ilmeisesti työntekijöiden kahvitteluhetki.

Koristeammikon reunustalla kukkii komea kolibrikukka.
Lammikon äärellä kelpaa istahtaa hetkeksi tauolle.
Talvipuutarhan pohjoissiivessä vastaan tulee uskomaton kasvipaljous, jonka seasta huomaa monia tuttuja huonekasveja tai näyden lähisukulaisia. Rehevyyttä korostavat vielä pari suurta kantoa, joihin on istutettu epifyyttejä.
Tämä kanto oli täynnä erilaisia kämmeköitä perhosorkideoista vaativampiin lajeihin.

Pohjoissiiven rehevyyttä: löydätkö joukosta tuttuja huonekasveja?

Ihmepensas jaksaa aina hätkähdyttää kirjavilla lehdillään.

Joulukuussa suuri osa kasvitieteellisen puutarhan ulkoistutuksista oli jo laitettu talvilevolle, mutta ulkoakin löytyi silti paljon jännittävää nähtävää. Suurin puutarhan istutusalueista on rakennettu vesiaiheen ympärille ja esittelee hehtaarin alallaan niin sveitsiläisiä kasveja alueittain ryhmiteltynä kuin myös aasialaisia, afrikkalaisia sekä välimerellisiä kasveja. 

Tästä alkaa puutarhan laajin ulkoistutusalue.

Alueen vesiaihe saa alkunsa pienestä vesiputouksesta...

...kiemurtelee pienenä purona kasvillisuuden keskellä,..

...muodostaen välillä matkallaan lampia...

Päättyen lopulta suurempaan, kylmässä ilmassa jäähileiseen lampeen.

Ulkoalueistutuksilta löytyy monia mielenkiintoisia kasveja, joista osasta kertoivat näin joulukuussa ainoastaan nimi- ja esittelykyltit itse kasvien ollessa jo peitettyinä tai lakastuneina. Muutama jännittävä tuttavuus tuli kuitenkin vastaan vielä puutarhasta poistuessa. 

Kukkiva jouluruusu ilahduttaa puutarhassa vierailijoita.

Myös tämä ilmeisen hyvinvoiva, ulkona kasvava ja näin joulukuussa kukkiva jukkakasvi yllätti.

Toivottavasti olette jaksaneet kulkea kanssani läpi Geneven kasvitieteellisen puutarhan tämän kuvapitoisen postauksen ajan. Mikäli vierailette kaupungissa, suosittelen ehdottomasti tutustumaan myös puutarhaan, sillä suurten kasvihuoneiden ansiosta ihasteltavaa löytyy kaikkina vuodenaikoina. Ja kauniina kesäpäivänä vierailuun kannattaa varata suosiolla vaikka koko päivä, ottaa mukaan eväitä (tai vaihtoehtoisesti vierailla puutarhasta löytyvässä ravintolassa) ja nauttia suuren puutarhan antimista. Myöhemmin vuorossa on vielä toisen sveitsiläiskaupungin, Lausannen, kasvitieteellisen puutarhan esittely. Pysykää siis kuulolla!

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 2, lehtikirvat

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Tässä osassa esiintyvät lehtikirvat, jotka tavallisesti ovat huonekasvien tihulaisista kaikkein helpoimmin torjuttavia ja biologialtaan niin mielenkiintoisia, että ne tuntuvat suorastaan sympaattisilta.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.