tiistai 15. huhtikuuta 2014

Keiki kainalossa

Toisinaan voi käydä näinkin: perhoskämmekän kukkavanassa kehittyy keiki.

Perhoskämmekkäsi (Phalaenopsis) on innostunut kukkimaan. Kukinnan jälkeen se ei kuitenkaan kuihdutakaan kukkavanaansa, vaan kasvattaa siihen epämääräisen möykyn, joka lähemmin tarkastellessa näyttää minikokoiselta kämmekän alulta. 

Kyseessä on kuin onkin uusi taimi, niin kutsuttu keiki. Perhoskämmekät ja muutamat muutkin orkidealajit innostuvat välillä kasvattamaan näitä taimia. Lajista riippuen keiki voi kasvaa kukkavanaan tai muualle kasviin. Puikkokämmekät kasvattavat keikejä versojensa päihin, useat vieläpä melkoisen ahkerasti. Nämä keikit ovat luonnollisesti oman vanhempansa klooneja, joten myöhemmin on todennäköisimmin odotettavissa samanlaista kukkaloistoa, kuin alkuperäiselläkin yksilöllä. 

Pienen keikin kasvu omillaan toimeen tulevaksi uudeksi kasviyksilöksi kestää kuitenkin kauan. Sen saa irroittaa emokasvistaan vasta, kun se on onnistunut muodostamaan useita omia juuria ja lehtiä. Orkideoiden kasvuvauhdilla tämä tarkoittaa suunnilleen vuotta. Niinpä meillä seurataan sitten pikkuisen kasvua seuraavat kuukaudet!

P.S. Keiki-sana muuten on havaijia ja tarkoittaa pienokaista. 

2 kommenttia:

  1. Pieni korjaus tohon perhoskämmekkä juttuun: Perhoskämmekkä on (phalaenopsis) ja venuksenkenkä on (paphiopedilum). Muuten oli hyvä juttu. Onnea keikin kasvatukseen.

    VastaaPoista
  2. Hei, hyvä että huomasit! Näinhän tuossa näemmä on jokin ajatusvirhe päässyt käymään...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...