Siirry pääsisältöön

Keiki kainalossa

Toisinaan voi käydä näinkin: perhoskämmekän kukkavanassa kehittyy keiki.

Perhoskämmekkäsi (Phalaenopsis) on innostunut kukkimaan. Kukinnan jälkeen se ei kuitenkaan kuihdutakaan kukkavanaansa, vaan kasvattaa siihen epämääräisen möykyn, joka lähemmin tarkastellessa näyttää minikokoiselta kämmekän alulta. 

Kyseessä on kuin onkin uusi taimi, niin kutsuttu keiki. Perhoskämmekät ja muutamat muutkin orkidealajit innostuvat välillä kasvattamaan näitä taimia. Lajista riippuen keiki voi kasvaa kukkavanaan tai muualle kasviin. Puikkokämmekät kasvattavat keikejä versojensa päihin, useat vieläpä melkoisen ahkerasti. Nämä keikit ovat luonnollisesti oman vanhempansa klooneja, joten myöhemmin on todennäköisimmin odotettavissa samanlaista kukkaloistoa, kuin alkuperäiselläkin yksilöllä. 

Pienen keikin kasvu omillaan toimeen tulevaksi uudeksi kasviyksilöksi kestää kuitenkin kauan. Sen saa irroittaa emokasvistaan vasta, kun se on onnistunut muodostamaan useita omia juuria ja lehtiä. Orkideoiden kasvuvauhdilla tämä tarkoittaa suunnilleen vuotta. Niinpä meillä seurataan sitten pikkuisen kasvua seuraavat kuukaudet!

P.S. Keiki-sana muuten on havaijia ja tarkoittaa pienokaista. 

Kommentit

  1. Pieni korjaus tohon perhoskämmekkä juttuun: Perhoskämmekkä on (phalaenopsis) ja venuksenkenkä on (paphiopedilum). Muuten oli hyvä juttu. Onnea keikin kasvatukseen.

    VastaaPoista
  2. Hei, hyvä että huomasit! Näinhän tuossa näemmä on jokin ajatusvirhe päässyt käymään...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Kaikki mitä halusit tietää japaninkäpypalmusta

Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta) on yksi suosikkihuonekasveistani, vaikka suhteemme onkin täynnä ristiriitoja. Kasvi on nimittäin vaarallinen, väkivaltainen, eikä useinkaan käyttäydy niin kuin haluaisin. Mutta kaunis ja kiehtova se on, ja sen hengiltä saaminen vaatii jo taitoa.

Vaikka käpypalmuja tunnetaan toistasataa lajia, huonekasveina näkee käytännössä vain kahta. Japaninkäpypalmu on niistä ylivoimaisesti yleisempi, kun taas aiemmin esittelemäni samiakäpypalmu (Zamia pumila) on sikäli harvinainen, että sen bongaaminen kukkakaupasta on melkoinen löytö.

Pienen kasvipuodin lumoissa

Kävin lokakuussa Amsterdamissa, jossa vietimme mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa pitkän viikonlopun. Lomareissun pääkohtana oli Amsterdamin kaupunkimaraton, jossa seurueen miespuoliset jäsenet kävivät juoksemassa puolimaratonin. Kasviharrastajana käytin kuitenkin tilaisuuteni hyväksi ja selvittelin etukäteen sopivia kiinnostavia vierailukohteita. Facebookin Huonekasvit -ryhmästä sainkin vinkiksi piipahtaa paikallisessa Wildernis-nimisessä kasvikaupassa.