Siirry pääsisältöön

Ikuisen kevään saarella

Kiinanruusun (Hibiscus rosa-sinensis) vaaleanpunainen lajike.
Viidakkokirjeiden kaksikko vietti joulunsa Madeiralla. Saaresta tulevat ensimmäisenä mieleen keski-ikäiset sekä eläkeläiset eurooppalaiset turistit, pakettimatkat ja suomi-karaokebaarit. Näitä kaikkia Madeiralta löytyykin, mutta myös paljon, paljon enemmän. Meitä ilahdutti erityisesti upea kasvipaljous. Joulukuussakin kukassa oli moni kotona talvihorroksessa kärvistelevä kasvi.

Valkokukkainen kiinanruusukaunotar.
Kiinanruusut (Hibiscus rosa-sinensis) kasvoivat pihojen aidanteina. Kyllä, samalla tavalla kuin meillä täällä Suomessa esimerkiksi orapihlajat tai marja-aroniat. Ja tietysti aidanteet kukkivat upeasti myös keskellä talvea. Toimistotiloihinkin voisi rakentaa tilanjakajiksi vastaavia kiinanruusuaidanteita, vaikkapa lisävalaistuksen voimin. Kiinanruusua on esitelty Viidakkokirjeissä aiemmin tässä artikkelissa.

Pasuunakukka (Brugmansia)
Madeiran ilmasto on subtrooppinen, sateisempi kuin esimerkiksi Välimeren maissa ja leuto ympäri vuoden. Ilmasto on ihanteellinen puutarhojen perustamiselle, sillä täällä viihtyvät ulkosalla kaikenkirjavat kasvit, jotka alkujaan ovat kotoisin hyvinkin erilaisista ilmastoista ympäri maailman. Pasuunakukat (Brugmansia) kasvavat villeinä Andien rinteillä Etelä-Amerikan sademetsissä.

Tyräkki voi olla näinkin massiivinen! Jättityräkki (Euphorbia ingens) on kotoisin Etelä-Afrikasta.
Arvaatko, mikä tuttu huonekasvi tässä kasvaa?
Tutuista toimisto- ja aulakasveista Madeiralla viihtyivät varsinkin viikunat: niin limoviikunaa kuin kumiviikunaakin näki yleisenä puisto- ja puutarhapuuna. Ylemmässä kuvassa näkyy hienosti isoksi puuksi kasvanut limoviikuna (Ficus benjamina), alhaalla puolestaan komeilee kumiviikuna (Ficus elastica). Sen maahan kasvaneista ilmajuurista saa jo hieman tuntumaa siitä, kuinka kasvi ankkuroituu kotiseuduillaan maahan ja tukahduttaa muita kasveja siinä sivussa.

Komea kumiviikuna eli huonekumipuu (Ficus elastica).
Kasvi-ihanuuksia kauppahallissa.
Madeiralaiset tuntuivat arvostavan kasvejaan, sillä sekä Funchalin vanhassa kauppahallissa että joulutorilla oli monia kasvikauppiaiden kojuja. Valtava määrä erilaisten hyöty- ja koristekasvien siemeniä ja pistokkaita, kukkivia orkideoita ja joulutähtiä, puita ja pensaita... 

Jännittävää oli myös juurettomien ja lehdettömien, mutta vihreiden, terveen näköisten orkidean bulbien tarjonta muutaman euron hintaan. Muovisuikaleisiin kääräistyjen orkideoiden mukana seurasi parhaimmillaankin vain pieni ja suttuinen kuva, tekstinä etiketissä saattoi olla esimerkiksi "orchid white" tai "orchid red"... Tietysti sorruimme molemmat ostamaan oman bulbin tuliaisiksi. Toivottavasti mysteeriorkideamme lähtevät kasvuun.

Orkidea kannon nokkaan istutettuna.
Useimmat katukuvassa ja puutarhoissa näkyvät orkideat olivat joko kymbidejä (Cymbidium), venuksenkenkiä (Paphiopedilum) tai tuttuja perhoskämmeköitä (Phalaenopsis). Erityisesti kaikenkirjavat kymbidit näyttivät olevan suosiossa. Ehkä paikallinen ilmasto sopii erityisen hyvin juuri niille.

Tähkäagaaven (Agave attenuata) valtavat, nuokkuvat kukinnot herättivät hilpeyttä. Etualalla hehkuvat jonkin aaloelajin, mahdollisesti rohtoaaloen (Aloe arborescens) kukinnot.

Opuntiat eli viikunakaktukset (Opuntia sp.) kasvavat Madeiralla aika lailla komeammiksi kuin koti-ikkunalla.
Nukkuleenoja (Stromanthe) maanpeittokasvina puistossa.
Peikonlehteä (Monstera deliciosa) ja purppurajuorua (Tradescantia pallida) ökyhotellin tontilla. Harmi kyllä alhaalla kulkevalle polulle oli pääsy vain hotellin asiakkailla, joten emme saaneet tästä kukoistuksesta lähikuvia.
Erilaiset trooppiset ruohovartiset kasvit ovat yleisiä istutusten koristuksia. Ympäri vuoden yli kymmenessä lämpöasteessa pysyttelevä sää takaa, ettei niitä uhkaa paleltuminen.

Rönsyliljan ja juorun välissä kasvaa... vuorenkilpeä?
Mutta selvästi talvet ovat riittävän viileitä, jotta vuoristojen ja jopa lauhkean vyöhykkeen kasvit rehottavat sujuvasti trooppisten lajien vieressä. Vuorenkilpeä (Bergenia) kasvaa kesämökin pihalla korkealla Utsjoen tuntureilla, missä männytkään eivät enää pysy elossa. Olikin hämmentävä jälleennäkeminen tavata se Madeiralta!

Hiussaniaista (Adiantum) kostealla kallionseinämällä.
Istutusten lisäksi voi muutaman huonekasvin tavata Madeiralta villinäkin. Kosteilla kallionseinämillä ja kivimuureissa rehotti monin paikoin jokin adiantumi- eli hiussaniaislaji. Tarkkaa lajia emme osaa arvuutella, mutta se muistuttaa kovasti huonekasvina pidettyä viheradiantumia (A. raddianum).

Madeira tarjoaa upeita elämyksiä kasviharrastajalle. Saarella vallitsee ympäri vuoden kestävä kevät: vierailipa siellä mihin vuodenaikaan tahansa, kasvit ovat aina kukassa.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.