Siirry pääsisältöön

Kasvimaailman kaunottaria

Olen jo pidemmän aikaa ihastellut Janne Ahon kirjaa Orkideat: Sateenkaaren värejä ja petkutuksen lumoa. Viimein maltoin ostaa upean opuksen myös omakseni, sitä aiemmin moneen otteeseen kirjakaupassakin selailleena. 

Kirja tarjoilee varsinaista silmäkarkkia ja kiinnostaa varmasti monia sellaisiakin, jotka eivät ole erityisen viehättyneitä orkideoista tai edes huonekasviharrastuksesta. Upeat kuvat on otettu vuosien varrella Turun Ruissalossa kasvitieteellisessä puutarhassa. Kirjan lukemisen jälkeen puutarhaan tekisikin mieli tehdä orkidearetki, niin vaikuttavan kokoelman kirja esittelee!

Kirjassa pohditaan orkideoiden suojelua.

Upeiden kuvien seurana kirjassa on myös valtavasti innostavaa tietoa ja yksityiskohtia eri orkidealajeista, orkideoiden biologiasta, luonnonsuojelullisista näkökulmista, orkideoiden merkityksestä ja hyötykäytöstä... Kirjaa lukiessa tuleekin lähes sellainen olo, että se, mitä kirjassa ei näistä kiehtovista kasveista mainita, ei ole mainitsemisen arvoista. Suuresta tietomäärästään huolimatta kirjan kappaleet ovat sopivan lyhyitä ja kiinnostavasti kirjoitettuja, joten ihan heti ei pääse informaatioähky iskemään. 

Upeita kuvia ihaillessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Sohvapöydän katselukirjana toimiva teos toimii myös oivallisesti sivistävänä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia orkideamaailmasta tarjoavana viihdyttäjänä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan teokseen lähemmin!

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Vaatimaton pienoisbromelia

Piilokukat ( Cryptanthus ) ovat enimmäkseen Brasiliassa kasvavia ananaskasveja, jotka ylhäältä käsin näyttävät hauskasti tähdiltä. Juuri muuta yleistä niistä ei voikaan sanoa: noin puolensadan lajin joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kasveja, kivikoiden, metsänpohjan ja jopa suolaisten marskimaiden asukkeja, ruskean-, vihreän-, harmaan- ja valkoisenkirjavia lehtiä. Huonekasviksi useimmin tarjolla oleva laji lienee viirupiilokukka ( C. bivittatus ). Se on pieni ja sievä laji, jonka lehdet eivät kasva juuri kymmentä senttiä pidemmiksi, ja ovat kasvin nimen mukaisesti punertavajuovaiset. Viirupiilokukkia näkee aika ajoin kaupan pienten mehikasvien joukossa, sillä niitä ne päällisin puolin hieman muistuttavat, vaikka elintavoiltaan ovatkin aivan erilaisia.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Begonioiden oikukas kuningas

Kuningasbegoniat ovat silmiinpistävän kauniita ja niitä myydään usein ja halvalla. Niitä on kaupan sekä huonekasveiksi että kesäkukkasiksi ruukkuihin ja parvekelaatikoihin. Kaikenkirjavia muunnoksia tästä kasvista on niin paljon, että kahta samanlaista löytää harvoin: lehdet voivat olla liuskaisia tai liuskattomia, symmetrisiä tai vinoja, ja värejä löytyy hopeanvaaleasta pinkkiin, viininpunaiseen ja mustanvihreään kaikenlaisina yhdistelminä ja kuvioina. Mikä upea kasvi! Varoituksen sana on silti paikallaan: tämä ei ole helppo hoidokki. Lukuisia huonekasveja esittelevässä Plants are the strangest people -blogissa juuri kuningabegonialla on kyseenalainen kunnia pitää vaikeusasteikossa kärkisijaa ja kuulua kirjoittajan ei koskaan enää -listalle. Miksi siis ylipäätään esitellä moinen oikutteleva kuninkaallinen? Siitä voi kyllä saada hyvän ja kiitollisen hoidokin, kun ottaa huomioon sen omalaatuiset nirsoilun aiheet jo etukäteen.