Siirry pääsisältöön

Kasvimaailman kaunottaria

Olen jo pidemmän aikaa ihastellut Janne Ahon kirjaa Orkideat: Sateenkaaren värejä ja petkutuksen lumoa. Viimein maltoin ostaa upean opuksen myös omakseni, sitä aiemmin moneen otteeseen kirjakaupassakin selailleena. 

Kirja tarjoilee varsinaista silmäkarkkia ja kiinnostaa varmasti monia sellaisiakin, jotka eivät ole erityisen viehättyneitä orkideoista tai edes huonekasviharrastuksesta. Upeat kuvat on otettu vuosien varrella Turun Ruissalossa kasvitieteellisessä puutarhassa. Kirjan lukemisen jälkeen puutarhaan tekisikin mieli tehdä orkidearetki, niin vaikuttavan kokoelman kirja esittelee!

Kirjassa pohditaan orkideoiden suojelua.

Upeiden kuvien seurana kirjassa on myös valtavasti innostavaa tietoa ja yksityiskohtia eri orkidealajeista, orkideoiden biologiasta, luonnonsuojelullisista näkökulmista, orkideoiden merkityksestä ja hyötykäytöstä... Kirjaa lukiessa tuleekin lähes sellainen olo, että se, mitä kirjassa ei näistä kiehtovista kasveista mainita, ei ole mainitsemisen arvoista. Suuresta tietomäärästään huolimatta kirjan kappaleet ovat sopivan lyhyitä ja kiinnostavasti kirjoitettuja, joten ihan heti ei pääse informaatioähky iskemään. 

Upeita kuvia ihaillessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Sohvapöydän katselukirjana toimiva teos toimii myös oivallisesti sivistävänä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia orkideamaailmasta tarjoavana viihdyttäjänä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan teokseen lähemmin!

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä.

Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Kaikki mitä halusit tietää japaninkäpypalmusta

Japaninkäpypalmu (Cycas revoluta) on yksi suosikkihuonekasveistani, vaikka suhteemme onkin täynnä ristiriitoja. Kasvi on nimittäin vaarallinen, väkivaltainen, eikä useinkaan käyttäydy niin kuin haluaisin. Mutta kaunis ja kiehtova se on, ja sen hengiltä saaminen vaatii jo taitoa.

Vaikka käpypalmuja tunnetaan toistasataa lajia, huonekasveina näkee käytännössä vain kahta. Japaninkäpypalmu on niistä ylivoimaisesti yleisempi, kun taas aiemmin esittelemäni samiakäpypalmu (Zamia pumila) on sikäli harvinainen, että sen bongaaminen kukkakaupasta on melkoinen löytö.

Pienen kasvipuodin lumoissa

Kävin lokakuussa Amsterdamissa, jossa vietimme mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa pitkän viikonlopun. Lomareissun pääkohtana oli Amsterdamin kaupunkimaraton, jossa seurueen miespuoliset jäsenet kävivät juoksemassa puolimaratonin. Kasviharrastajana käytin kuitenkin tilaisuuteni hyväksi ja selvittelin etukäteen sopivia kiinnostavia vierailukohteita. Facebookin Huonekasvit -ryhmästä sainkin vinkiksi piipahtaa paikallisessa Wildernis-nimisessä kasvikaupassa.