Siirry pääsisältöön

Vuoden vaihtuessa...

Tammikuussa sumuttelin ahkerasti mahtavalla suihkepullollani!

Näin vuoden taittuessa on hyvä hetki tarkastella kuluneen vuoden kasvilöytöjä ja oman kotiviidakon kuulumisia. Vuoden aikana uusia kasveja on tullut monia, joista osa on ehtinyt jo päättää päivänsäkin. Kuitenkin valtaosa voi hyvin ja varsinkin orkidearintamalla on tapahtunut paljon. 

Alkuvuodesta kotiutui muutama pätkä upeaa viherpantteriköynnöksen (Pellonia repens) pistokasta.
Vuoden ensimmäisten kasvihankintojen joukkoon lukeutuu viherpantteriköynnös (Pellonia repens), jonka pistokkaita sain postitse. Tämä kaunis kasvi osoittautui myös varsin helppohoitoiseksi ja lähti kiitollisena kasvamaan. Myöhemmin kokoelmiin liittyi myös muutama pätkä rusopantteriköynnöksen pistokasta, jotka niin ikään juurtuivat ja kasvavat parhaillaan ruukkuaan täyteen.

Orkideatietoutta ja häkellyttävän upeita kuvia.
Janne Ahon upea orkideakirja tuli ostettua kasvikirjakokoelmia täydentämään. Samoin muutama muukin, köh, orkidea-aiheinen kasvikirja... 

Kevättalvi toi myös uusia orkideoita joukon jatkoksi. Ensimmäinen uusi kaunokainen oli upean oranssinpunainen Masdevallia -hybridi, jonka uutta kukintoa odottelen parhaillaan.

Lisää uutukaisia löytyi Tallinnan orkideanäyttelystä. Näistä Howeara -hybridi on ehtinyt jo kukkia toistamiseenkin. Sen sijaan muut kaksi ostostani eivät olleet yhtä onnekkaita ja ne ovatkin onnistuneet valitettavasti pääsemään hengestään. 

Viherlandiasta löytämäni Masdevallia.

Orkideanäyttelyn tuliaisina meillä oli kolmen seikkailijan voimin pesuvadillinen uusia ihanuuksia....

Varsin kasvipainotteisen alkuvuoden jälkeen viidakko sai jäädä hetkeksi omilleen, sillä pääsiäiseksi meille muutti ihanainen Hedy-neitokainen. Tämä kääpiösnautseripentu vei huomion tehokkaasti pois kasvihaaveista, ja loppukeväällä keskityimmekin yhdessä opettelemaan, että emännän huonekasvit eivät ole sallittujen herkkujen listalla...

Hedy-neidin kanssa istutimme keväällä orvokkeja parvekkeelle.

Kesällä kasvi-intoilu kuitenkin pääsi jo uudelleen vauhtiin: tilasimme yhteistilauksena Saksasta Röllkelta hieman, mitäs muutakaan kuin orkideoita! Tai no, kyllä joukossa oli myös muutama tillandsia ja yksi flamingokukka (Anthurium clarinervium). Tämän tilauksen kasvit ovat omalta osaltani kaikki jopa vielä hengissä. Jännittävintä on ollut nuorten orkideantaimien kasvun seuraaminen.

Pahvilaatikollinen kasveja!
Pienillä taimilla kestää vuosia kasvaa kukkimis- kokoisiksi, mutta jostain syystä minusta on melkeinpä hauskinta seurata kasvien kasvua taimesta, pistokkaasta tai jopa siemenestä asti. 

Hauska yllätys oli huomata, että pienet Paphiopedilum Senne Calle -taimet osoittautuivatkin kirjavalehtisiksi. Pieni googlettelu kertoi, että risteymän siemenvanhempana käytetty Paphiopedilum callosum on myös kirjavalehtinen. 

Loppukesän ja alkusyksyn aikana innostuin ahkeroimaan pistokasvaihdoissa ja sen seurauksena kotiviidakkoon muutti muun muassa kuparilehti (Episcia sp), pilkkulehtiä (Hypoestes phyllostachya) sekä mukulapinaatti (Anredera cordifolia).

Loppuvuoden kasviuutuuksista ihanin: joululahjaksi saatu
Phragmipedium Hanne Popow.

Vuoden huonekasvitapahtumiin lukeutuu ehdottomasti myös uusi aluevaltaukseni, pienimuotoisen trooppisen suon perustaminen. Alkukesästä perustettu suo näyttäisi voivan varsin hyvin, jopa osa kuivattuna harkkona liotetusta pohjasammalesta on lähtenyt kasvuun. Toistaiseksi suolla asustaa kolmea eri lajia trooppisia kihokkeja (Drosera) sekä meksikolainen yökönlehti (Pinguicula agnata). 

Suokokeiluni sievä yökönlehti (Pinguicula agnata).

Näin talvella kasvilamppujen valaisemalla suolla talvehtii lihansyöjäkasvien seassa useampikin orkideani ja muutama muukin kasvi... Kevään tullen tiedossa on kuitenkin siivous sekä uusia, mielessä muhivia päivityksiä tähän mielenkiintoiseen lasialtaaseen!

-Lily

Kommentit

  1. Onnea uudelle vuodelle, kasvien kanssa voi tapahtua mitä vaan. Mikä milloinkin kukoistaa ja mikä ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se osaltaan kasvien viehätyksenä on myös, ettei koskaan voi olla ihan varma! :-D

      Poista

Lähetä kommentti

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 2, lehtikirvat

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Tässä osassa esiintyvät lehtikirvat, jotka tavallisesti ovat huonekasvien tihulaisista kaikkein helpoimmin torjuttavia ja biologialtaan niin mielenkiintoisia, että ne tuntuvat suorastaan sympaattisilta.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.