Siirry pääsisältöön

Kaunottaret Saksasta

Epidendrum Raspberry Valley.
Suomen orkideayhdistyksen jäsenille tarkoitettu vuosittainen yhteistilaus järjestetään keväisin. Tänä vuonna pääsin itsekin ensi kertaa mukaan tilauksen tekoon. Ja olipahan muuten vaikeaa valita!


Tilauslistoilla oli satoja kasveja kahdesta eri orkideatarhasta, joten valinnanpuutetta ei ainakaan päässyt syntymään. Pyörittelin tilauslistaa alkuvuodesta aina silloin tällöin läpi: googlettelin kasvien kuvia ja hoito-ohjeita, vertailin hintoja ja pohdiskelin...

Lopulta sain listaa rajattua edes joten kuten järkeviin summiin ja kasvimääriin. Tilauksen tekemisen jälkeen alkoi sitten jännittävä odotus.

Lopulta isoihin pahvilaatikoihin huolella pakatut kasvit olivat perillä. Ja millaisia kaunokaisia paketeista paljastuikaan! Kaikki tilaamani kasvit olivat hyvässä kunnossa, muutama jopa kukassa tai nupullaan. Tunnelma oli varsin jouluisa kasveja paketeistaan purkaessani.

Mitäkö sitten tilasin?

Tässä E.radicans -risteymässä säilyivät nuput postissa. Nyt kukinto on auennut lähes kokonaisuudessaan.

Tilauslistoilta löytyi useampikin jännittävä yllätyskasvi. Itse innostuin tilaamaan kaksi. Ensimmäinen oli listattu nimellä "Epicatleya Radicans -risteymä, vaaleanpunainen". Komean kokoinen kasvi saapui nupullaan, huolellisesti pakattuna. Mukana ollut nimilappu kertoi kasvin olevan Raspberry Valley -niminen hybridi.Itse kasvi näyttää hieman puikkokämmekältä, jonka varret ovat täynnä orkideaksi paksuhkoja lehtiä. Hoito-ohjeita etsiessä törmäsin muuten kattavaan sivuun, jossa selvitetään varsin perusteellisesti Raspberry Valleyn sukupuuta. Kasvissa näyttäisi sen perusteella olevan noin puolet tuliepidendrumia (E.radicans) ja loput ominaisuudet ovat peräisin kolmelta muulta epidendrumilajilta.

Jostain syystä kirjavalehtiset orkideat vetoavat minuun tällä hetkellä...

Toinen tilaukseni risteytyskasvi Paphiopedilum Magic Lantern päätyi tilauskoriin ihastuttavien tohvelikämmekkämäisten kukkiensa takia. Mahtavana lisäetuna tällä venuksenkengällä on myös upean kirjava lehdistö. Pieni kasvi ei todennäköisesti vielä hetkeen kuki, mutta kasvin kasvua ja kaunista lehdistöä on ilo tarkkailla kukkia odotellessa.

Herkän veistoksellinen riippakämmekkä (Dendrochilum wenzelii).
Heinämäisen olemuksensa vastapainoksi D.wenzelii -riippakämmekkä toivottavasti kukkii jonain päivänä oranssinpunaisin, melkein bromeliamaisin kukkatähkin. Kasvilla ei muuten ole suomenkielistä lajinimeä ollenkaan, kuten ei useimmilla kämmeköillä. Sopisikohan esimerkiksi wenzelinriippakämmekkä?

Tämä tilauksen kasvi oli ensimmäinen listaamani: Miltassia Shelob 'Tolkien'. Myönnettäköön, että kasvissa ensimmäisenä huomioni kiinnitti veikeä nimi. Netin selailu paljasti lisäksi, että tämä lukkikämmekän (Brassia) ja miltonian (Miltonia) välinen risteytys kukkii hämähäkkimäisin, vaaleanpunaisen ja purppuran kirjavin suurikokoisin kukin.

Kukkien muoto on peräisin lukkikämmeköiden puolelta ja väri taas miltoniaesi-isiltä. Kasvi löytyi paketistaan hyvinvoivana ja peräti kolmella kukkivalla kukkavanalla varustettuna. Varsin ihastuttava kasvi, jonka toivon hybridinä olevan hoidollisesti sieltä helpommasta päästä.

Tuleeko kukkia? Aika näyttää!

Pieni puupalikalla saapunut ja terraarion asukiksi päätynyt Comparettia peruviana näyttää ottaneen matkansa varsin rennosti. Ainakin kasvissa näyttää olevan uusi alku.. niin, olisiko toiveikasta ajatella tästä syntyvän kukkavanaa?

Jokin pieni kirrikämmekkälaji (Bulbophyllum sp).

Sika säkissä -osaston ostoksista toinen on "Bulbophyllum-laji, pienikokoinen". Tämäkin kasvi saapui puunpalalle kiinnitettynä ja päätyi niin ikään terraarioon kasvamaan.

Pieni Tillandsia ionantha.
Pienten orkideoiden lisäksi tilauksessani tuli myös pari ruusuketta Tillandsia ionanthaa. Terraarion kookoskuitutaustaa varten, mihinkäs muuallekaan!

Terraarion kasvillisuus alkaa muuten pikku hiljaa olla pääosin paikoillaan, muutamaa sanikkaista vielä odotellaan. Ja tietysti sitä, että istutetut kasvit asettuvat taloksi, viihtyvät, kasvavat ja kukkivatkin jonain päivänä.

Noin kolmisen kuukautta terraarion perustamisen jälkeen...

Tilaamieni kasvien lisäksi paketista löytyi myös mukava yllätysorkidea. Tämä pikkuruinen kasvi on ulkonäöltään varsin epäorkideamainen niin kasvultaan kuin kukiltaankin. Tämä bonuskasvina saapunut Mediocalcar decoratum on minulle ennestään täysin tuntematon kasvi, joten saapa nähdä miten yhteiselomme lähtee käyntiin...

Mediocalcar decoratum kukkii viihtyessään pienin punaoranssein, kellomaisin kukin.

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tilaukseeni ja uusiin, ihaniin kasveihini!

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 2, lehtikirvat

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Tässä osassa esiintyvät lehtikirvat, jotka tavallisesti ovat huonekasvien tihulaisista kaikkein helpoimmin torjuttavia ja biologialtaan niin mielenkiintoisia, että ne tuntuvat suorastaan sympaattisilta.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.