Siirry pääsisältöön

Kaunottaret Saksasta

Epidendrum Raspberry Valley.
Suomen orkideayhdistyksen jäsenille tarkoitettu vuosittainen yhteistilaus järjestetään keväisin. Tänä vuonna pääsin itsekin ensi kertaa mukaan tilauksen tekoon. Ja olipahan muuten vaikeaa valita!


Tilauslistoilla oli satoja kasveja kahdesta eri orkideatarhasta, joten valinnanpuutetta ei ainakaan päässyt syntymään. Pyörittelin tilauslistaa alkuvuodesta aina silloin tällöin läpi: googlettelin kasvien kuvia ja hoito-ohjeita, vertailin hintoja ja pohdiskelin...

Lopulta sain listaa rajattua edes joten kuten järkeviin summiin ja kasvimääriin. Tilauksen tekemisen jälkeen alkoi sitten jännittävä odotus.

Lopulta isoihin pahvilaatikoihin huolella pakatut kasvit olivat perillä. Ja millaisia kaunokaisia paketeista paljastuikaan! Kaikki tilaamani kasvit olivat hyvässä kunnossa, muutama jopa kukassa tai nupullaan. Tunnelma oli varsin jouluisa kasveja paketeistaan purkaessani.

Mitäkö sitten tilasin?

Tässä E.radicans -risteymässä säilyivät nuput postissa. Nyt kukinto on auennut lähes kokonaisuudessaan.

Tilauslistoilta löytyi useampikin jännittävä yllätyskasvi. Itse innostuin tilaamaan kaksi. Ensimmäinen oli listattu nimellä "Epicatleya Radicans -risteymä, vaaleanpunainen". Komean kokoinen kasvi saapui nupullaan, huolellisesti pakattuna. Mukana ollut nimilappu kertoi kasvin olevan Raspberry Valley -niminen hybridi.Itse kasvi näyttää hieman puikkokämmekältä, jonka varret ovat täynnä orkideaksi paksuhkoja lehtiä. Hoito-ohjeita etsiessä törmäsin muuten kattavaan sivuun, jossa selvitetään varsin perusteellisesti Raspberry Valleyn sukupuuta. Kasvissa näyttäisi sen perusteella olevan noin puolet tuliepidendrumia (E.radicans) ja loput ominaisuudet ovat peräisin kolmelta muulta epidendrumilajilta.

Jostain syystä kirjavalehtiset orkideat vetoavat minuun tällä hetkellä...

Toinen tilaukseni risteytyskasvi Paphiopedilum Magic Lantern päätyi tilauskoriin ihastuttavien tohvelikämmekkämäisten kukkiensa takia. Mahtavana lisäetuna tällä venuksenkengällä on myös upean kirjava lehdistö. Pieni kasvi ei todennäköisesti vielä hetkeen kuki, mutta kasvin kasvua ja kaunista lehdistöä on ilo tarkkailla kukkia odotellessa.

Herkän veistoksellinen riippakämmekkä (Dendrochilum wenzelii).
Heinämäisen olemuksensa vastapainoksi D.wenzelii -riippakämmekkä toivottavasti kukkii jonain päivänä oranssinpunaisin, melkein bromeliamaisin kukkatähkin. Kasvilla ei muuten ole suomenkielistä lajinimeä ollenkaan, kuten ei useimmilla kämmeköillä. Sopisikohan esimerkiksi wenzelinriippakämmekkä?

Tämä tilauksen kasvi oli ensimmäinen listaamani: Miltassia Shelob 'Tolkien'. Myönnettäköön, että kasvissa ensimmäisenä huomioni kiinnitti veikeä nimi. Netin selailu paljasti lisäksi, että tämä lukkikämmekän (Brassia) ja miltonian (Miltonia) välinen risteytys kukkii hämähäkkimäisin, vaaleanpunaisen ja purppuran kirjavin suurikokoisin kukin.

Kukkien muoto on peräisin lukkikämmeköiden puolelta ja väri taas miltoniaesi-isiltä. Kasvi löytyi paketistaan hyvinvoivana ja peräti kolmella kukkivalla kukkavanalla varustettuna. Varsin ihastuttava kasvi, jonka toivon hybridinä olevan hoidollisesti sieltä helpommasta päästä.

Tuleeko kukkia? Aika näyttää!

Pieni puupalikalla saapunut ja terraarion asukiksi päätynyt Comparettia peruviana näyttää ottaneen matkansa varsin rennosti. Ainakin kasvissa näyttää olevan uusi alku.. niin, olisiko toiveikasta ajatella tästä syntyvän kukkavanaa?

Jokin pieni kirrikämmekkälaji (Bulbophyllum sp).

Sika säkissä -osaston ostoksista toinen on "Bulbophyllum-laji, pienikokoinen". Tämäkin kasvi saapui puunpalalle kiinnitettynä ja päätyi niin ikään terraarioon kasvamaan.

Pieni Tillandsia ionantha.
Pienten orkideoiden lisäksi tilauksessani tuli myös pari ruusuketta Tillandsia ionanthaa. Terraarion kookoskuitutaustaa varten, mihinkäs muuallekaan!

Terraarion kasvillisuus alkaa muuten pikku hiljaa olla pääosin paikoillaan, muutamaa sanikkaista vielä odotellaan. Ja tietysti sitä, että istutetut kasvit asettuvat taloksi, viihtyvät, kasvavat ja kukkivatkin jonain päivänä.

Noin kolmisen kuukautta terraarion perustamisen jälkeen...

Tilaamieni kasvien lisäksi paketista löytyi myös mukava yllätysorkidea. Tämä pikkuruinen kasvi on ulkonäöltään varsin epäorkideamainen niin kasvultaan kuin kukiltaankin. Tämä bonuskasvina saapunut Mediocalcar decoratum on minulle ennestään täysin tuntematon kasvi, joten saapa nähdä miten yhteiselomme lähtee käyntiin...

Mediocalcar decoratum kukkii viihtyessään pienin punaoranssein, kellomaisin kukin.

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tilaukseeni ja uusiin, ihaniin kasveihini!

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Vaatimaton pienoisbromelia

Piilokukat ( Cryptanthus ) ovat enimmäkseen Brasiliassa kasvavia ananaskasveja, jotka ylhäältä käsin näyttävät hauskasti tähdiltä. Juuri muuta yleistä niistä ei voikaan sanoa: noin puolensadan lajin joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kasveja, kivikoiden, metsänpohjan ja jopa suolaisten marskimaiden asukkeja, ruskean-, vihreän-, harmaan- ja valkoisenkirjavia lehtiä. Huonekasviksi useimmin tarjolla oleva laji lienee viirupiilokukka ( C. bivittatus ). Se on pieni ja sievä laji, jonka lehdet eivät kasva juuri kymmentä senttiä pidemmiksi, ja ovat kasvin nimen mukaisesti punertavajuovaiset. Viirupiilokukkia näkee aika ajoin kaupan pienten mehikasvien joukossa, sillä niitä ne päällisin puolin hieman muistuttavat, vaikka elintavoiltaan ovatkin aivan erilaisia.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.