Siirry pääsisältöön

Kukkivat vihreät kasvit

Pennimuorin (Peperomia rotundifolia) vaatimaton
kukinta jää helposti huomaamatta. Kuva Maija Karala.
Moni ihana kodin kaunistus ostetaan kukkivana ja kukinnan jälkeen niitä hoivataan uusien kukkien toivossa. Niiden vastapainona ovat sitten viherkasvit, joita pidetään esimerkiksi näyttävien lehtiensä tai upean kasvutapansa takia. Mutta useimmat näistä viherkasveistakin kukkivat viihtyessään, yllättäen monesti kasvattajansa.

Monikaan viherkasvien kukista ei ole kovin näyttävä, vaan ennemminkin vaatimattoman vihreän tai valkean sävyinen. Esimerkiksi useimmat vehkakasvit kukkivat verholehden suojaaman keltaisenruskean kukintopuikulan voimin. Poikkeuksena tietysti näyttävät pikku- ja andrenflamingokukat, joiden suojuslehdet hehkuvat useissa eri väreissä: valkoisesta keltaisen ja oranssin kautta punaiseen ja violettiin asti.

Paavonnukkumatti (Maranta leuconeura)
kukkii pienin vaaleanvioletein kukin.
Kuva Maija Karala.
Oma lukunsa ovat myös ne kasvit, joilla sekä kukat että lehdet ovat näyttäviä. Nämä ovat oikeastaan omia suosikkejani, sillä ne näyttävät hyvältä koko ajan. Esimerkiksi kirjavalehtiset orkideat ja paavalinkukat ilahduttavat koristeellisilla lehdillään ja kukassa ollessaan myös kukillaan.

Kasvit eivät tietenkään kuki ihmisiä ilahduttaakseen, vaan lisääntyäkseen. Lähes kaikki huonekasveina kasvatettavat lajit kuuluvat kukkakasveihin. Tämä tarkoittaa sitä, että viihtyessään ne kukkivat. Toisinaan kukinnon tuloksena on myös kehittyvät siemenet, mikäli kukka on päässyt pölyttymään. Varsinkin vaatimattomasti kukkivilla viherkasveilla pölyttyminen on usein sattuman kauppaa, mutta osa innokkaista kasviharrastajista pölyttää kasvejaan myös tarkoituksella siemeniä saadakseen. Siemenistä voi niiden kypsyttyä kasvattaa myös uusia kasveja, mutta se onkin jo ihan toinen tarina...

Toisinaan lehdistö koreilee kilpaa kukkien kanssa, kuten värinokkosten
(Solenostemon scutellarioides) tapauksessa. Kuva Maija Karala.

Ihan kaikki viherkasvit eivät kuitenkaan kuki. Osa alkukantaisemmista kasveista ei nimittäin lisäänny kukkimalla vaan käpyjen tai itiöiden avulla. Näihin kuuluvat saniaiset ja sanikkaiset, sekä havupuut. Käpypalmutkaan eivät teknisesti kuki, joskin niiden kasvattama käpy saattaa muistuttaa hieman vehkakasvien kukintoa.

Vehkakasvien kukinto on tunnusomainen verholehden suojaama puikilo. Alokaasia (Alocasia)...
... ja malaganlaikkuvehka (Aglaonema commutatum) kukassa. Kuvat Maija Karala.

Tarkkailepa siis seuraavalla kastelukierroksella kodin viherkasveja: jokin niistä saattaa kaikessa hiljaisuudessa viihtyä niin hienosti, että kukkii lehtiensä lomassa salavihkaan.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Vaatimaton pienoisbromelia

Piilokukat ( Cryptanthus ) ovat enimmäkseen Brasiliassa kasvavia ananaskasveja, jotka ylhäältä käsin näyttävät hauskasti tähdiltä. Juuri muuta yleistä niistä ei voikaan sanoa: noin puolensadan lajin joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kasveja, kivikoiden, metsänpohjan ja jopa suolaisten marskimaiden asukkeja, ruskean-, vihreän-, harmaan- ja valkoisenkirjavia lehtiä. Huonekasviksi useimmin tarjolla oleva laji lienee viirupiilokukka ( C. bivittatus ). Se on pieni ja sievä laji, jonka lehdet eivät kasva juuri kymmentä senttiä pidemmiksi, ja ovat kasvin nimen mukaisesti punertavajuovaiset. Viirupiilokukkia näkee aika ajoin kaupan pienten mehikasvien joukossa, sillä niitä ne päällisin puolin hieman muistuttavat, vaikka elintavoiltaan ovatkin aivan erilaisia.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Begonioiden oikukas kuningas

Kuningasbegoniat ovat silmiinpistävän kauniita ja niitä myydään usein ja halvalla. Niitä on kaupan sekä huonekasveiksi että kesäkukkasiksi ruukkuihin ja parvekelaatikoihin. Kaikenkirjavia muunnoksia tästä kasvista on niin paljon, että kahta samanlaista löytää harvoin: lehdet voivat olla liuskaisia tai liuskattomia, symmetrisiä tai vinoja, ja värejä löytyy hopeanvaaleasta pinkkiin, viininpunaiseen ja mustanvihreään kaikenlaisina yhdistelminä ja kuvioina. Mikä upea kasvi! Varoituksen sana on silti paikallaan: tämä ei ole helppo hoidokki. Lukuisia huonekasveja esittelevässä Plants are the strangest people -blogissa juuri kuningabegonialla on kyseenalainen kunnia pitää vaikeusasteikossa kärkisijaa ja kuulua kirjoittajan ei koskaan enää -listalle. Miksi siis ylipäätään esitellä moinen oikutteleva kuninkaallinen? Siitä voi kyllä saada hyvän ja kiitollisen hoidokin, kun ottaa huomioon sen omalaatuiset nirsoilun aiheet jo etukäteen.