Siirry pääsisältöön

Terveiset orkideanäyttelystä!

Klikkaa suuremmaksi!
 Viime viikonloppuna järjestettiin jälleen Suomen Orkideayhdistys ry:n orkideanäyttely Helsingissä. Piipahdin viikonlopun kestäneessä näyttelyssä perjantai-iltana, kun ovet olivat juuri auenneet. Kukkaloistoa ja eksoottisia lajeja, nähtävää, ostettavaa ja valokuvattavaa totisesti riitti!

 Tämä pieni valokuvareportaasi toivottavasti välittää jotain näyttelyn tunnelmista.


Aikaisemmista vuosista poiketen tapahtumapaikkana oli nyt Ruoholahden ostoskeskuksen toisessa kerroksessa piileskelevä tapahtumatila. Vaikka puitteet kieltämättä olivat vähemmän juhlavat kuin toissavuonna prameassa vanhassa rakennuksessa Yrjönkadulla, tapahtumatila yllätti positiivisesti. Sen seinät oli peitetty mustilla verhoilla, jotka korostivat kirkkaasti valaistujen orkideoiden värejä upeasti.

Asendorfer Orchids oli koonnut vaikuttavan myyntitiskin.
Kasveja oli ehkä näytillä hieman edellisvuosia vähemmän, mutta se ei tahtia haitannut. Kävijöitä kuljeskeli paikalla jo perjantai-iltana runsaasti, orkideayhdistyksen aktiivit jakoivat tietoa ja juttelivat mukavia, ja kauppa saksalaisten orkideatarhojen suurilla kojuilla kävi vilkkaasti.

Lihansyöjäkasvien monimuotoisuutta Siru Nurmisen standilla.
Myytävänä oli muutakin kuin orkideoja: alan kirjallisuutta ja kasvatustarvikkeita sekä yhdistyksen julkaiseman Orkidealehden numeroita. Petokasvit.fi-sivustoa ylläpitävä Siru Nurminen oli paikalla esittelemässä lihansyöjäkasveja ja myymässä pistokkaita. Saipa häneltä myös ennakkotilattua pian ilmestyvää kirjaa lihansyöjäkasveista.

Mykistävän hieno lasikko.
 Myyntikojut olivat taideteoksia sinänsä, mutta esillä oli myös kasveja, jotka eivät olleet kaupan. Saksalaismyyjät olivat rakentaneet hienoja näyttelykokonaisuuksia monenlaisista kukkivista orkideoista ja oheiskoristeista. Niistä ehkä hienoimpana jäi mieleen yllä näkyvä, suureen lyhtyyn rakennettu orkidealasikko, jossa kukoistivat pikkuruiset luonnonlajit. Lasikon rakennus on tosiaan taito!

Minulla on orkideamaailmassa kaima. Tämä suomalaistekoa oleva katleijaristeymä on nimeltään Cattleya Finn Soc 'Maija'.
Kiersin näyttelytilan kolmesti, ja joka kerta huomasin jotain, mikä oli edelliskerralla jäänyt näkemättä. Ensin vain kävelin, ihailin ja imin itseeni kukkaloistoa ja tuoksuja. Toisella kerralla annoin kameran laulaa ja napsin tuossa tuokiossa yli 150 valokuvaa. Sitten suuntasin alakertaan pankkiautomaatille ja palasin käteisellä varustautuneena tekemään ostokseni.

Vandat naulakossa.
Kukkivat orkideat ovat kauniita katsoa, mutta oman kasvien pitotyylini kanssa ne eivät koskaan ole sopineet järin hyvin yhteen. Ne saavat ripsiäisiä, pääsevät kuivumaan liikaa tai vain nuutuvat hitaasti pois, vaikka usein ehtivätkin kukkia hiipumisensa aikana pariin kertaan. Viime aikoina ainoastaan edellisestä orkideanäyttelystä ostettu Vanda-hybridi on kukoistanut hoivissani. Niinpä maltoin vastustaa kiusausta ostaa toinen toistaan upeampia perhoskämmeköitä, puikkokämmeköitä, vandoja, venuksenkenkiä ja masdevallioita. Seuranani ollut ystävä kyllä poistui syli täynnä kukkasia.

Pieni on kaunista. Macodes petola kimaltaa valossa kuin sen lehtisuonille olisi ripoteltu kultapölyä.

Sen sijaan mukaani tarttui kaksi kaunislehtistä maaorkideaa. Sametinmustaa ludisiaa olen kasvattanut ennenkin hyvällä menestyksellä, mutta menetin sen aikaisemmin tuholaisongelmiin. Nyt kokeilen uudelleen upealla, runsaasti kukkavarsia puskevalla yksilöllä. Pikkuinen Macodes petola, jonka lehdissä kulkee kultainen kuviointi, on vaativampi hoidokki, mutta niin kovin kaunis.

Lihansyöjäkasvejakaan en malttanut jättää pöydälle. Ostin mukaani pistokkaat kahdesta kannukasvilajista: Nepenthes ampullaria ja N. gracilis. Kannukasvit ovat siitä mukavia, että ne eivät tarvitse talvetusta viileässä, kuten kärpäsloukut ja tötterölehdet. Ne viihtyvät trooppisessa lämpötilassa vuoden ympäri ja pääsivätkin asumaan makuuhuoneen viidakkoterraarioon. Nyt vain yritän pitää uusia hoidokkejani (kirjaimellisesti) kuin kukkaa kämmenellä ja toivon että ne pitävät uudesta kodistaan.

Ensi kertaa odotellessa!

Kukkaloistoa Currlinilta.
Coelogyne Green Dragon 'Chelsea'.
Phragmipedium schlimii näyttää ihanan pehmoiselta.
Pikkuinen Cleisostoma sp. lasikossa.

Dendrobium Hibiki on kahden lajin risteymä.
Masdevallia-suvussa on sitä jotain.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Vaatimaton pienoisbromelia

Piilokukat ( Cryptanthus ) ovat enimmäkseen Brasiliassa kasvavia ananaskasveja, jotka ylhäältä käsin näyttävät hauskasti tähdiltä. Juuri muuta yleistä niistä ei voikaan sanoa: noin puolensadan lajin joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kasveja, kivikoiden, metsänpohjan ja jopa suolaisten marskimaiden asukkeja, ruskean-, vihreän-, harmaan- ja valkoisenkirjavia lehtiä. Huonekasviksi useimmin tarjolla oleva laji lienee viirupiilokukka ( C. bivittatus ). Se on pieni ja sievä laji, jonka lehdet eivät kasva juuri kymmentä senttiä pidemmiksi, ja ovat kasvin nimen mukaisesti punertavajuovaiset. Viirupiilokukkia näkee aika ajoin kaupan pienten mehikasvien joukossa, sillä niitä ne päällisin puolin hieman muistuttavat, vaikka elintavoiltaan ovatkin aivan erilaisia.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Begonioiden oikukas kuningas

Kuningasbegoniat ovat silmiinpistävän kauniita ja niitä myydään usein ja halvalla. Niitä on kaupan sekä huonekasveiksi että kesäkukkasiksi ruukkuihin ja parvekelaatikoihin. Kaikenkirjavia muunnoksia tästä kasvista on niin paljon, että kahta samanlaista löytää harvoin: lehdet voivat olla liuskaisia tai liuskattomia, symmetrisiä tai vinoja, ja värejä löytyy hopeanvaaleasta pinkkiin, viininpunaiseen ja mustanvihreään kaikenlaisina yhdistelminä ja kuvioina. Mikä upea kasvi! Varoituksen sana on silti paikallaan: tämä ei ole helppo hoidokki. Lukuisia huonekasveja esittelevässä Plants are the strangest people -blogissa juuri kuningabegonialla on kyseenalainen kunnia pitää vaikeusasteikossa kärkisijaa ja kuulua kirjoittajan ei koskaan enää -listalle. Miksi siis ylipäätään esitellä moinen oikutteleva kuninkaallinen? Siitä voi kyllä saada hyvän ja kiitollisen hoidokin, kun ottaa huomioon sen omalaatuiset nirsoilun aiheet jo etukäteen.