Siirry pääsisältöön

Terveiset orkideanäyttelystä!

Klikkaa suuremmaksi!
 Viime viikonloppuna järjestettiin jälleen Suomen Orkideayhdistys ry:n orkideanäyttely Helsingissä. Piipahdin viikonlopun kestäneessä näyttelyssä perjantai-iltana, kun ovet olivat juuri auenneet. Kukkaloistoa ja eksoottisia lajeja, nähtävää, ostettavaa ja valokuvattavaa totisesti riitti!

 Tämä pieni valokuvareportaasi toivottavasti välittää jotain näyttelyn tunnelmista.


Aikaisemmista vuosista poiketen tapahtumapaikkana oli nyt Ruoholahden ostoskeskuksen toisessa kerroksessa piileskelevä tapahtumatila. Vaikka puitteet kieltämättä olivat vähemmän juhlavat kuin toissavuonna prameassa vanhassa rakennuksessa Yrjönkadulla, tapahtumatila yllätti positiivisesti. Sen seinät oli peitetty mustilla verhoilla, jotka korostivat kirkkaasti valaistujen orkideoiden värejä upeasti.

Asendorfer Orchids oli koonnut vaikuttavan myyntitiskin.
Kasveja oli ehkä näytillä hieman edellisvuosia vähemmän, mutta se ei tahtia haitannut. Kävijöitä kuljeskeli paikalla jo perjantai-iltana runsaasti, orkideayhdistyksen aktiivit jakoivat tietoa ja juttelivat mukavia, ja kauppa saksalaisten orkideatarhojen suurilla kojuilla kävi vilkkaasti.

Lihansyöjäkasvien monimuotoisuutta Siru Nurmisen standilla.
Myytävänä oli muutakin kuin orkideoja: alan kirjallisuutta ja kasvatustarvikkeita sekä yhdistyksen julkaiseman Orkidealehden numeroita. Petokasvit.fi-sivustoa ylläpitävä Siru Nurminen oli paikalla esittelemässä lihansyöjäkasveja ja myymässä pistokkaita. Saipa häneltä myös ennakkotilattua pian ilmestyvää kirjaa lihansyöjäkasveista.

Mykistävän hieno lasikko.
 Myyntikojut olivat taideteoksia sinänsä, mutta esillä oli myös kasveja, jotka eivät olleet kaupan. Saksalaismyyjät olivat rakentaneet hienoja näyttelykokonaisuuksia monenlaisista kukkivista orkideoista ja oheiskoristeista. Niistä ehkä hienoimpana jäi mieleen yllä näkyvä, suureen lyhtyyn rakennettu orkidealasikko, jossa kukoistivat pikkuruiset luonnonlajit. Lasikon rakennus on tosiaan taito!

Minulla on orkideamaailmassa kaima. Tämä suomalaistekoa oleva katleijaristeymä on nimeltään Cattleya Finn Soc 'Maija'.
Kiersin näyttelytilan kolmesti, ja joka kerta huomasin jotain, mikä oli edelliskerralla jäänyt näkemättä. Ensin vain kävelin, ihailin ja imin itseeni kukkaloistoa ja tuoksuja. Toisella kerralla annoin kameran laulaa ja napsin tuossa tuokiossa yli 150 valokuvaa. Sitten suuntasin alakertaan pankkiautomaatille ja palasin käteisellä varustautuneena tekemään ostokseni.

Vandat naulakossa.
Kukkivat orkideat ovat kauniita katsoa, mutta oman kasvien pitotyylini kanssa ne eivät koskaan ole sopineet järin hyvin yhteen. Ne saavat ripsiäisiä, pääsevät kuivumaan liikaa tai vain nuutuvat hitaasti pois, vaikka usein ehtivätkin kukkia hiipumisensa aikana pariin kertaan. Viime aikoina ainoastaan edellisestä orkideanäyttelystä ostettu Vanda-hybridi on kukoistanut hoivissani. Niinpä maltoin vastustaa kiusausta ostaa toinen toistaan upeampia perhoskämmeköitä, puikkokämmeköitä, vandoja, venuksenkenkiä ja masdevallioita. Seuranani ollut ystävä kyllä poistui syli täynnä kukkasia.

Pieni on kaunista. Macodes petola kimaltaa valossa kuin sen lehtisuonille olisi ripoteltu kultapölyä.

Sen sijaan mukaani tarttui kaksi kaunislehtistä maaorkideaa. Sametinmustaa ludisiaa olen kasvattanut ennenkin hyvällä menestyksellä, mutta menetin sen aikaisemmin tuholaisongelmiin. Nyt kokeilen uudelleen upealla, runsaasti kukkavarsia puskevalla yksilöllä. Pikkuinen Macodes petola, jonka lehdissä kulkee kultainen kuviointi, on vaativampi hoidokki, mutta niin kovin kaunis.

Lihansyöjäkasvejakaan en malttanut jättää pöydälle. Ostin mukaani pistokkaat kahdesta kannukasvilajista: Nepenthes ampullaria ja N. gracilis. Kannukasvit ovat siitä mukavia, että ne eivät tarvitse talvetusta viileässä, kuten kärpäsloukut ja tötterölehdet. Ne viihtyvät trooppisessa lämpötilassa vuoden ympäri ja pääsivätkin asumaan makuuhuoneen viidakkoterraarioon. Nyt vain yritän pitää uusia hoidokkejani (kirjaimellisesti) kuin kukkaa kämmenellä ja toivon että ne pitävät uudesta kodistaan.

Ensi kertaa odotellessa!

Kukkaloistoa Currlinilta.
Coelogyne Green Dragon 'Chelsea'.
Phragmipedium schlimii näyttää ihanan pehmoiselta.
Pikkuinen Cleisostoma sp. lasikossa.

Dendrobium Hibiki on kahden lajin risteymä.
Masdevallia-suvussa on sitä jotain.

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.