keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Harvinaisten kasvien metsästys

Lahjaksi saatu pehosorkidea (Phalaenopsis) saattaa olla monen ensimmäinen huonekasvi.
Aluksi ikkunalaudalla on se yksi mummolta tai tädiltä tuliaisiksi saatu enkelinsiipi, tulilatva tai begonia. Tai kenties sisustuslehdistä bingattu trendikäs kilpipiilea tai peikonlehti. Kun ainokainen sitten menestyykin ja hoito-ohjeita sekä kasvitietoutta metsästäessään uppoaa syvemmälle huonekasviharrastuksen maailmaan, iskee monella keräysvimma. Mutta mistä niitä ihania ja hieman perusruokakauppojen tarjontaa harvinaisempia kasveja oikein saa?Jyväskylässä Viherlandia on kasviharrastajan taivas.
Suomessa on maan pienuudesta huolimatta useampikin ihana hieman isompi kukkatalo, joista löytyy laaja valikoima huonekasveja. Myös oman lähikukkakaupan myyjältä kannattaa rohkeasti tiedustella, voisiko hän tilata muutaman yksilön juuri sitä ihanaa kasvia, jonka tahtoisit kokoelmiisi. Jännittäviä huonekasveja löytyy ajoittain myös ainakin Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta, Turun Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta sekä Joensuun Botaniasta. Kattavan kierroksen lisäksi kannattaakin pitää silmät auki eteisessä ja tarvittaessa kysäistä myytäviä taimia.

Sitten on tietenkin myös päätähuimaava valikoima erilaisia nettikauppoja. EU:n alueelta on suhteellisen yksinkertaista tilata kasveja, sillä pääsääntöisesti näihin tilauksiin ei tarvitse mitään sen kummempia tulliselvityksiä tai muita lupia. Esimerkiksi Saksasta ja Alankomaista löytyy monia Suomeen toimittavia puutarhoja. Moni tarhoista on vieläpä erikoistunut tiettyihin kasviryhmiin, kuten vaikkapa orkideoihin, mehikasveihin tai begonioihin.

Peikonlehden (Monstera deliciosa) harvinaisen valkokirjavan muodon suosio on kuluneen vuoden aikana kohonnut pilviin. 
Myös harrastajien kesken taimien, pistokkaiden ja siementen jakaminen on varsin hyvä tapa saada kokoelmiinsa niitä erikoisempia kasveja. Facebookin kasviryhmissä saattaakin vierähtää tovi jos toinenkin muiden ihania kasvikuvia katsellessa, kuva-arvoituksia ja lajintunnistuksia ratkomassa sekä muiden hoitokokemuksia lukiessa.

Oma Miltassia Shelob "Tolkien" -kämmekkäristeymäni on saapunut yhteistilauksessa Saksasta.
Postin välityksellä kasveja ostaessa Suomen talviaika rajoittaa hieman ikävästi tilauksia: ainakaan itse en talvisin tilaile uusia kasveja. Paitsi, että kasveilla on suuri vaara paleltua kuljetuksen aikana, ei pimeä kaamosaika myöskään ole helpoin mahdollinen uusien taimien kasvulle. Moni nettikauppakin toimittaa vain kasvukauden aikana. Poikkeuksena ovat tietysti siemenkaupat, joista monen valikoimissa on myös erinäisiä huonekasvien siemeniä. Siementen idättäminenkin onnistuu kuitenkin parhaiten keväällä, joten vielä muutamaan kuukauteen ei kannata ihan ylen määrin innostua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...