Siirry pääsisältöön

Ulos mukavuusalueelta

Meillä on molemmilla enemmän tai vähemmän salaisena haaveena opetella monipuolisempaa kirjoittamista, etenkin fiktion puolella. Emme kuitenkaan varsin laiskoina ihmisinä saa toteutettua tätä mukavuusalueelta poistumista omatoimisesti, joten aloitimme kuukausittaisen kirjoitushaasteen. Siinä keksimme vuorotellen tiettyjä reunaehtoja, joiden mukaan kirjoitamme pätkän fiktiota. Omastani tuli sen verran kasvipainotteinen, että Maijan rohkaisemana jaan sen tänne teidänkin luettavaksenne.


Erään keskikokoisen kaupan hedelmä-vihannesosaston nurkassa oli pieni ruukkukukkahylly. Hyllyllä asustivat monenlaiset puolimatkan kasvikulkijat, jotka saapuivat, viettivät päivän tai pari – jopa viikon – hyllyllä ja jatkoivat matkaansa. Minne, sitä ei kukaan hyllyn asukeista tiennyt tarkalleen. Eräs hyllyllä jo reilun viikon asunut krysanteemi toisteli, että elämää hyllyn ulkopuolella ei ollut ”Tässä se kaikki on, turha haaveilla mistään sen suuremmasta. Hyllyltä poistuttuamme lakkaamme olemasta.” se pelotteli uudempia tulokkaita.

Eilisiltana tulleet pienet anopinkielet ja -hampaat sen sijaan olivat toiveikkaita. ”Pääsemme varmasti hyvään paikkaan, jonnekin jossa saamme paljon aurinkoa. Ehkä Meksikoon!” ne iloitsivat. Kukaan niistä tosin ei tiennyt tarkalleen, missä tai mikä oikeastaan oli Meksiko, mutta niiden ruukuissa olevat iloisenväriset kyltit julistivat, että siellä oli aurinkoista ja lämmintä.

”Pötypuhetta!” huudahti kolme päivää hyllyssä viettänyt, mutta jo monia ikäkuukausia nähnyt palmuvehka. ”Emme me Meksikoon ole menossa, korkeintaan jonkun Mervin kotiin. Siellä pääsemme kituuttamaan vetoisella ikkunalaudalla janoisina. Tosin siinä me palmuvehkat olemme varsinaisia mestareita! Selviämme lähes missä tahansa hengissä, toisin kuin eräät...” se mulkaisi paljonpuhuvasti bonsaiksi taivutettua sitruunaa, joka näytti jo nyt nuutuneelta, vaikka oli saapunut hyllylle hyvinvoivana vasta viime tiistaina.

”Minkä minä sille voin, että tarvitsen vettä, ravinteita ja huolenpitoa. Nytkin joka paikkaa kivistää ja kolottaa, lehtiä kirvelee janosta ja tunnen juureni käpristelevän tilan puutteessa! Toivottavasti joku valitsisi minut pian sinne hyvän huolenpidon paratiisiin, ennen kuin, hui, ennen kuin minua uhkaa… komposti!” kavahti surkea sitruuna.

Kompostin mainitseminen sai kaikki kasvit kavahtamaan kauhusta, kahisuttamaan hermostuneena lehtiään ja tekemään ryhtiliikkeitä, jotta ne näyttäisivät ohikulkijoiden silmiin mahdollisimman viehättäviltä. ”Tuskin meitä kuitenkaan kompostiin sentään laitetaan” yritti muhkea pallokaktus rauhoitella muita. ”Ja joka tapauksessa kohtalomme on paljon parempi, kuin noiden hyllyillään ja laatikoissaan odottavien kasvisraukkojen! Niistä kuulemma ohikulkijat tekevät RUOKAA!” synkisteli kaktus. ”HUIII!!” huudahtivat kaikki kasvit.

Samassa joku ohikulkijoista laski hyllyn reunalle värikkään tölkin, joka ei ilmeisesti kelvannutkaan mukaan. Tölkissä koreilivat värikkäät linnut ja kukat, mutta kyljessä luki myös:

maustettu omenasiideri, kaktus-sitruuna.

---


Ja jos joku jäi miettimään, että mitkä olivat tämän haasteen reunaehdot, niin niitä oli kolme kappaletta: 300 sanaa, sisältää sanan “kaktus” ja sijoittuu ruokakauppaan

Itse teksti lähti myös elämään täysin omaa elämäänsä ensimmäisestä ideasta, varsin kiehtovaa!

Kommentit

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.

Helppo hoito!

Reunustraakkipuu ( Dracaena marginata ) on helpoimpia huonekasveja, joita minulla koskaan on ollut viidakossani. Tämä kyseinen reunustraakki on kaveriltani hoidossa sillä aikaa, kun kyseinen henkilö viettää vaihto-oppilasvuottaan ulkomailla. Kasvilla on tällä hetkellä noin puolisen metriä korkeutta ja se on viihtynyt oikein hyvin muun joukon jatkona. Traakki ei tunnu olevan kovin nirso kasteluiden suhteen ja viihtyykin vielä puolivarjoisessa paikassa. Kuulemma siskollani vastaava kasvi asustaa hyvin hämärässä huoneessa ja viihtyy niinkin erinomaisesti, että tekee vielä parhaillaan useita sivuversoja. Hoidossani oleva reunustraakki. Puun kuvaaminen tuotti talvivalossa haasteita, ja se piti nostaa aivan ikkunan eteen, jotta valoa olisi edes auttavasti tarpeeksi.