Siirry pääsisältöön

Pienen kasvipuodin lumoissa

Julkisivu kutsuu peremmälle.
Kävin lokakuussa Amsterdamissa, jossa vietimme mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa pitkän viikonlopun. Lomareissun pääkohtana oli Amsterdamin kaupunkimaraton, jossa seurueen miespuoliset jäsenet kävivät juoksemassa puolimaratonin. Kasviharrastajana käytin kuitenkin tilaisuuteni hyväksi ja selvittelin etukäteen sopivia kiinnostavia vierailukohteita. Facebookin Huonekasvit -ryhmästä sainkin vinkiksi piipahtaa paikallisessa Wildernis-nimisessä kasvikaupassa.

Wildernis sijaitsee onneksi melko keskeisellä paikalla kaupungissa ja koska kaupunkimaratonin reittikin kulki läheisen puiston läpi, päätin piipahtaa liikkeessä ennen päivän kannustushetkeä. Ajelin majoituspaikastamme (varsin hyvin toimivalla, näin sivumennen sanoen) julkisen liikenteen ratikalla Vondelpark-puiston kulmille. Tästä olisin voinut vaihtaa toiseen ratikkaan, mutta päätin sen sijaan kävellä muutaman korttelin mittaisen matkan ja katsella samalla kaupunkia.

Liikkeen sisäänkäynti ei voi jäädä huomaamatta, vaikka sitä ei varsinaisesti etsisikään: kadun puolella kukoistavat kaikenlaiset ulkokasvit ja koko julkisivun ikkunat ovat kotoisan koristeellisten kasvipiirrosten peitossa.

Puhutteleva katupuhuttelija.

Soma näyteikkuna tarjoilee esimakua liikkeestä.

Julkisivua ja näyteikkunaa hetken ihasteltuani oli aika astua sisälle. Vastassa oli ihana viidakkomainen kostean lämmin tunnelma. Tiedättehän, se sama kokemus jonka saa aina, kun astuu sisälle kukkakauppoihin varsinkin hieman viileämpänä vuodenaikana? Koko liike koostuu yhdestä pienehköstä huoneesta,  jonka näkee kokonaisuudessaan ovelta. Silti, tai siitä huolimatta, tämä oli itselleni yksi mieleenpainuvimmista kasvikaupoista tähän mennessä.

Liikkeen jokainen neliösenttimetri on käytetty tarkoin hyödyksi... 

...seiniä...

... ja kattoa myöten!

Täynnä toinen toistaan ihastuttavampia ja upeampia kasveja oleva tila onnistui jollain kumman tavalla olemaan samalla myös avaran ja valoisan tuntuinen. Esillä olevat kasvit olivat kaikki hyvin hoidetun näköisiä ja joukossa oli todella laajat valikoimat myös, ainakin täällä meillä Suomessa, harvinaisempia kasveja.

Vehkaharrastajan paratiisi!

Myös mehikasvien ystäville tarjolla oli soma valikoima. 

Liikkeessä järjestetään kaikenlaisia houkuttelevan kuuloisia kasviaiheisia työpajoja ja kursseja pullopuutarhan perustamisesta amppelinsidontaan. Jos itse perustaisin joskus kasvikaupan, se olisi todellakin jotakin tämän tapaista.. Ainahan sitä saa haaveilla! 

Pullopuutarhoja sai ostaa myös mukaansa, jos oman kasaaminen
alusta asti tuntuu vaivalloiselta tai työläältä.
Kasvien lisäksi Wildernis tarjosi myös kattavan ruukku- ja tarvikevalikoiman. Löytyipä myynnistä myös kasviaiheisia kirjoja sekä muuta pientä sisustus- ja harrastustavaraa. Onneksi, sillä näiden joukosta tein sitten myös omia tuliaisostoksiani: iso nippu ihania kasviaiheisia postikortteja sekä pieni kasviaiheinen pinssi lähtivät muistoksi ihanasta käynnistä. 

Wilderniksessä sai myös halutessaan viivähtää tovin kahvi- tai teemukillisen kera: kaupasta löytyi pieni kahvilanurkkaus keskeltä kaikkia kasvi-ihanuuksia. Harmin paikka, että omat aikataulut eivät sallineet kahvittelua. Jos vierailet liikkeessä, varaa aikaa myös kiireettömälle kahvittelulle keskellä viidakkoa.

Kommentit

  1. Vaikuttaa aivan mielettömän hienolle kohteelle💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä voin todellakin suositella erittäin lämpimästi! Ja aikaa tuossa puodissa voisi kuluttaa pitkäänkin sen pienestä koosta huolimatta... Jos joskus on uudestaan menoa Amsterdamiin, niin harkitsen myös etukäteen katsovani, sattuisiko samaan aikaan olemaan tarjolla jotain kursseja tai työpajoja... ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 2, lehtikirvat

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Tässä osassa esiintyvät lehtikirvat, jotka tavallisesti ovat huonekasvien tihulaisista kaikkein helpoimmin torjuttavia ja biologialtaan niin mielenkiintoisia, että ne tuntuvat suorastaan sympaattisilta.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.