Siirry pääsisältöön

Kirjoittajista

Maija, Lily ja sutipuu (Pachira aquatica). Kuva Ville Salonen.
Nimimerkillä Lilya kirjoittava Lily on valmistunut filosofian maisteriksi joulukuussa 2011 Jyväskylän yliopistosta, pääaineenaan ekologia ja evoluutiobiologia. Huonekasvit ovat pitkäaikainen ja rakas harrastus, joka alkoi jo varhaisessa iässä. Teoreettisen tietämyksen lisääntyminen on tuonut uusia ulottuvuuksia ja ymmärrystä huonekasvien hoitoon. Kasvirakkaus ei rajoja tunne, mutta erityisen lähellä sydäntä ovat jollain tavoin ekologialtaan erikoistuneet kasvit. Viime aikoina ikkunalaudoilta enenevässä määrin sijaa ovat saaneet kämmekät sekä afrikkalaiset kasvit, niillä kun tuntuu niitä kummallisia elintapoja riittävän...
Huonekasvien lisäksi harrastaa kirjoja, elokuvia, käsitöitä, kokkailua ja niin, kaikkea epäilyttävästi menneiden vuosikymmenien kotirouvien harrastuksilta kalskahtavaa!

Maija on myös Jyväskylän yliopiston kasvatteja, pääaineenaan ekologia ja evoluutiobiologia. Maisteriksi Maija valmistui keväällä 2013 ja työskentelee nykyään päätoimisena tiedetoimittajana. Hurahdus huonekasviharrastukseen tapahtui vasta keväällä 2009, vaikka muuta luontoharrastusta on takana lapsesta saakka. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vanhat ja alkukantaiset kasviryhmät, kuten evoluutiobiologiaan ja paleontologiaan tykästyneeltä voi odottaakin. Muita harrastuksia ovat piirtäminen, kirjat ja akvaariot.

Lukijoiden suosikit

Mikä kasvia vaivaa? Osa 1, ripsiäiset

 Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Aloitetaan kutsumattomista vieraista, joita viime aikoina on Facebookin keskusteluryhmien puheenaiheista päätellen ollut liikkeellä enemmän kuin tarpeeksi: ripsiäisistä.

Mikä kasvia vaivaa? Osa 2, lehtikirvat

Aina huonekasvien kasvatus ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Kasvit voivat kärsiä tuholaisista, kuivuudesta, märkyydestä, kylmästä, kuumasta, pimeästä tai ravinteiden puutteesta. Muun muassa. Ei ihme, että kukkasten huoltajat ovat niiden kanssa välillä hätää kärsimässä. Tässä juttusarjassa käymme läpi erilaisia vaivoja ja öttiäisiä, jotka huonekasveja yleisesti vaivaavat. Tässä osassa esiintyvät lehtikirvat, jotka tavallisesti ovat huonekasvien tihulaisista kaikkein helpoimmin torjuttavia ja biologialtaan niin mielenkiintoisia, että ne tuntuvat suorastaan sympaattisilta.

Tähtihedelmästä kasvikokoelman tähdeksi

Huonekasviharrastuksen virittyä olen kiertänyt markettien hedelmätiskit entistä suuremmalla innolla: hedelmistähän saa kaupan päälle trooppisten kasvien siemeniä! Kokeiltua on jo tullut aika joukkoa: tamarilloa, pitahayaa, kiwanoa, mangoa, satsumaa... tästä porukasta ehdoton suosikkini on kuitenkin karambola.